Analiză: Numărul insolvențelor ar putea crește cu 5% în România, în acest an
Numărul 9, 6-12 mar. 2024 » Analize și sinteze
Numărul insolvențelor în România ar putea crește cu 5%, în 2024 față de anul anterior, când aceste proceduri au consemnat o stagnare, relevă o analiză întocmită de Allianz Trade, citată de Agerpres. Potrivit aceleiași surse, pentru acest an, specialiștii estimează pentru țara noastră aproximativ 7.000 de insolvențe.
"Pentru România, oarecum surprinzător, numărul de insolvențe a stagnat în 2023, însă evoluția din ultimul trimestru, care a înregistrat o creștere de 10% nu este întâmplătoare. În condițiile unei economii cu o creștere mai lentă pe fondul unei inflații care menține România în topul țărilor din Uniunea Europeană și cu dobânzi pe măsură, Allianz Trade prognozează o creștere +5% care corespunde unui scenariu normal în 2024. Numărul aproximativ de 7.000 de insolvențe estimat pentru acest an nu este mic comparativ cu economii mai mari și mai dezvoltate precum Italia sau Spania, unde numărul de insolvențe estimate nu trece de 10.000, respectiv 6.000. În ultimii ani, comerțul cu ridicata și cu amănuntul ocupă primul loc, cu o pondere de 27%, fiind urmat de sectorul construcțiilor, care rămâne constant cu o pondere de 20% și de industria prelucrătoare cu 12%", se arată în analiză.
Conform analizei de specialitate, la nivel global, datele din trimestrul IV al anului 2023 au evidențiat o tendință de creștere la finalul anului în majoritatea țărilor, cu salturi semnificative în America (+54% și +35% în America de Nord, respectiv, în America Latină) și în Asia (+67% în Coreea de Sud, +35% în Japonia).
La nivel mondial, creșterea medie a insolvențelor s-a accelerat de la 23%, în 2022, la +29% în 2023, cea mai rapidă creștere fiind înregistrată în 2009 (+33%). "Această revenire a fost în mare parte așteptată, deoarece numărul insolvențelor observate în 2020 și 2022 a fost redus în mod artificial de sprijinul masiv oferit de stat firmelor, în timpul crizei Covid-19 și apoi ca urmare a undelor de șoc ale războiului din Ucraina. Comparativ cu nivelul din perioada 2016-2019, între 2020 și 2022, măsurile de sprijin au scutit echivalentul a trei sferturi din insolvențele din țări precum SUA, Germania, Austria, Norvegia, Portugalia și Noua Zeelandă și echivalentul a un an din insolvențele raportate de obicei în Australia, Olanda, Franța, Irlanda și Italia", notează sursa citată.
În acest context, analiștii Allianz Trade au identificat cinci provocări principale care vor caracteriza 2024 ca fiind un an pragmatic pentru firme și economie, în special în Europa, precum: reducerea profitabilității, creșterea incertitudinii, condițiile de refinanțare și lichiditate reduse, creșterea numărului de insolvențe și riscuri mai mari pentru locurile de muncă.
Anul trecut, în Europa, insolvențele companiilor au depășit nivelurile anterioare pandemiei în două din cinci sectoare, iar 23 de țări din eșantionul Allianz Trade au înregistrat o creștere de 66% a numărului de insolvențe în toate sectoarele (respectiv 121 din cele 184 de sectoare) în construcții, transport și depozitare, informații și comunicații. Cu toate acestea, primele două sectoare se remarcă printr-o recuperare puternică, fiind cu mult peste nivelul de dinaintea pandemiei în mai multe țări, împreună cu serviciile de cazare și alimentație publică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial