Analiză: Piața de construcții din România va ajunge la aproximativ 90 miliarde lei în 2020
Telex » Știri 16 iulie 2020
Cifra de afaceri a pieţei locale de construcţii va ajunge la aproximativ 90 miliarde lei în acest an, comparativ cu 89 miliarde lei în 2019, reiese dintr-o analiză publicată de KeysFin, informează Agerpres. Potrivit sursei citate, în 2018, cifra de afaceri a pieţei locale de construcţii (construcţii de clădiri, inginerie civilă şi lucrări speciale de construcţii) a fost de 84,4 miliarde de lei.
„Deşi cele mai importante companii din industria de construcţii, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, contractează proiecte mari de infrastructură, este important de menţionat că industria nu se bazează doar pe acestea, iar companiile medii şi mici care se ocupă de construcţii de ansambluri rezidenţiale, clădiri de birouri sau alte construcţii civile, însumează o valoare importantă din total. Din punctul nostru de vedere, piaţa de construcţii din România are toate şansele să crească în continuare, însă e dependentă de măsurile sociale şi economice aplicate de Guvern, pentru ca românii să cumpere în continuare locuinţe noi, iar companiile să continue să investească în spaţii noi”, a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin, furnizor de soluţii de business information de pe piaţa locală. Analiştii companiei punctează şi scăderea considerabilă a numărului insolvenţelor, cu 58%, comparând recordul negativ de 3.000 insolvenţe din 2013 cu cele 1.018 insolvenţe din 2019. Totodată, în primele patru luni ale acestui an au fost înregistrate 315 insolvenţe în sectorul construcţiilor, ceea ce arată că, momentan, acest sector nu a fost puternic afectat, consideră aceştia.
Potrivit celor mai recente date de la INS, volumul lucrărilor de construcţii (ca serie ajustată sezonier) a scăzut în mai cu 2,2% faţă de aprilie 2020, însă a fost cu 14,3% peste nivelul din mai 2019. În primele 5 luni din 2020 avansul a fost de 23,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.
Analiza mai arată că Bucureşti se află pe primul loc în topul judeţelor în funcţie de cifra de afaceri a business-urilor din construcţii care au sediul aici, însumând 26 miliarde de lei, aproape 31% din totalul la nivel naţional în 2018. Capitala este urmată în clasament de Cluj (7,4% din total), Ilfov (6,9%), Prahova (4%) şi Timiş (3,8%). Companiile înregistrate în cele cinci judeţe cumulează aproape 53% din totalul cifrei de afaceri locale a acestui sector.
În ceea ce priveşte noul program Prima Casă, analiştii KeysFin atrag atenţia că „un plafon prea mare, precum şi o garanţie atât de confortabilă oferită de stat, ar putea duce la creşterea artificială a preţurilor imobiliarelor, precum şi la supraîndatorarea unei părţi a populaţiei”. „Noile prevederi ale programului sunt încă în discuţie, însă au fost vehiculate creşteri ale plafonului maxim de la 70.000 euro la 140.000 euro, precum şi creşterea garanţiei statului, până la 80% din valoarea creditului contractat. Bineînţeles, noile condiţii aprobate de legislativ vor avea un impact direct atât asupra pieţei locale de construcţii, cât şi asupra sistemului bancar” se precizează în studiu.
Analiza are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) şi care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupelor 41 - construcţii de clădiri, 42 - lucrări de geniu civil, 43 - lucrări speciale de construcţii. Toate cifrele sunt exprimate în lei, iar datele au fost extrase în iulie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național