Analiză: Piața instalărilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe are un potențial de peste 800 de milioane de euro
Telex » Știri 13 iulie 2023
Piața instalărilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe are un potențial de peste 800 de milioane de euro, arată o analiză realizată de o companie care fabrică produse dedicate independenței energetice, citată de Agerpres. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România există, în prezent, circa 88.000 de blocuri, iar valoarea medie a unui proiect de instalare este de aproximativ 10.000 de euro.
"Este o piață cu un potențial enorm și care poate contribui semnificativ la obiectivele de eficientizare energetică ale României, dar și la reducerea cheltuielilor proprietarilor de locuințe la bloc. Considerăm necesară, astfel, includerea asociațiilor de proprietari în viitoarele programe AFM de tip Casa Verde. De asemenea, autoritățile locale publice ar putea să includă instalarea de panouri fotovoltaice în proiectele de reabilitare termică, alături de montarea de pompe de căldură pentru încălzirea apei calde, care pot fi montate în spațiul tehnic sau la subsolurile clădirilor", a precizat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.
Potrivit companiei, în cazul unui bloc P+4E, este necesară o suprafață de minimum 40 mp, pentru instalarea unui număr de 15 panouri fotovoltaice, cu o putere de cel puțin 6 kWh, valoarea investiției ajungând la circa 8.000 de euro (inclusiv TVA). La un bloc de 10 etaje (P+10E), pentru o putere de cel puțin 15 kWh, se instalează 40 de panouri fotovoltaice pe o suprafață de minimum 100 mp, valoarea investiției ajungând la circa 14.000 de euro. În ambele cazuri, investiția se amortizează în aproximativ 5 ani. Opțional, pot fi incluse și baterii de stocare. Pentru P+4E este necesară o baterie de minimum de 5 kWh, care costă 4.000 de euro, iar pentru P+10E este nevoie de una de cel puțin 10 kWh, al cărei preț ajunge la 6.000 de euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național