Analiză: România a depășit pragul de 250 de clădiri verzi; două treimi dintre ele sunt în București
Numărul 6, 18-24 feb. 2020 » Roza vânturilor
Peste 250 de clădiri din România au fost certificate ca fiind clădiri verzi, iar cele mai multe dintre ele, respectiv 75%, se află în București, potrivit unui comunicat al companiei de consultanță BuildGreen, citat de Agerpres. Capitala este urmată de Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.
„Implementarea normelor de dezvoltare sustenabilă a devenit deja o practică generalizată pe piața imobiliară din România. Deja avem clădiri de birouri cu sisteme sofisticate prin care se reduc consumurile de energie și este crescut confortul ocupanților, clădiri proiectate pentru a obține nivelurile maximale de certificare sustenabilă, o deschidere mai mare pentru certificări verzi din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidențiale și prima fabrică certificată sustenabilă. Pe de altă parte, peste 95% dintre clădirile din sectorul public inaugurate anterior anului 2010 necesită renovări și îmbunătățiri, deci sunt în continuare multe de făcut”, a afirmat Răzvan Nica, managing director BuildGreen, citat în comunicat.
Datele BuildGreen arată că proiectele imobiliare care obțin un nivel ridicat de certificare sustenabilă vor înregistra un beneficiu dat de eficiența energetică de 25-35% în medie, confortul și productivitatea angajaților fiind, de asemenea, mai ridicate.
Sursele alternative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare, fațadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate menite să diminueze consumurile de energie, dar și să îmbunătățească confortul angajaților, sistemele inteligente de încălzire și iluminare, în funcție de gradul de ocupare a clădirilor, și stațiile de încărcare pentru autovehiculele electrice reprezintă doar câteva dintre soluțiile tehnice implementate de către dezvoltatori.
„Sustenabilitatea este din ce în ce mai răspândită pe segmentul comercial al pieței imobiliare. Normele specifice au ajuns o practică și pe segmentul logistic, sperăm să avem tot mai multe fabrici noi ultramoderne, cu consumuri reduse de energie și implicit o amprentă de carbon mai mică, iar în viitor vom vedea tot mai multe proiecte rezidențiale certificate verzi. Normele UE 2020, prin care toate proiectele nou-construite vor trebui să aibă un nivel ridicat de eficiență energetică, vor impulsiona, de asemenea, dezvoltatorii să implementeze soluții tehnice moderne, menite să aducă performanțe energetice ridicate”, a adăugat Răzvan Nica.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național