Analiză: România ar urma să ajungă la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în 2024
Telex » Știri 14 decembrie 2023
Puterea instalată în parcurile fotovoltaice din România se va dubla, în anul 2024, și va depăși 4 GW, arată estimările unui start-up autohton ce activează în domeniul energiei, citate de Agerpres. "Anul viitor, România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Ritmul de dezvoltare și de investiții în acest domeniu accelerează, în contextul în care țara noastră se află într-un stadiu incipient. Spre comparație, România ar urma să ajungă, în 2024, la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în timp ce Germania a ajuns deja la aproximativ 70 de GW. E puțin prin comparație, dar arată potențialul uriaș de dezvoltare a acestui domeniu în România", a explicat Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.
Conform specialiștilor, în 2023, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, ce au totalizat investiții de aproximativ un miliard de euro, iar un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin Programul "Casa Verde Fotovoltaice".
"Marile companii producătoare de energie, fondurile de investiții și dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România. Domeniul va cunoaște o creștere semnificativă, datorată politicii de sustenabilitate și angajamentelor climatice ale Uniunii Europene care vizează o tranziție strategică spre surse de energie mai ecologice, în concordanță cu obiectivele climatice și de reducere a emisiilor de carbon. În acest context, și persoanele fizice au manifestat un interes foarte mare către acest domeniu, peste 600 de parteneri și investitori (persoane fizice și juridice) cumpărând anul acesta putere instalată în parcuri fotovoltaice, prin portalul EnergiePentruToti.ro, singura platformă din România ce oferă posibilitatea tuturor românilor, să participe cu capitaluri proprii la transformarea sistemului energetic național", se menționează în analiza citată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane