Analiză: România are o rată de utilizare software fără licență de 53%
Numărul 38, 27 sep.-3 oct. 2023 » Roza vânturilor
Pirateria software din România a ajuns 53% din numărul total de software instalat, la o valoare de piață de aproximativ 130 de milioane de euro, atrag atenția specialiștii unei companii din domeniu, într-o analiză citată de Agerpres. Astfel, conform Forscope România, un alt aspect îngrijorător al acestui fenomen este că o parte semnificativă a software-ului piratat din țara noastră se estimează că este, de fapt, achiziționată și utilizată de companii, în încercarea de a reduce costurile.
"Achiziționarea online a cheilor de activare pentru diverse tipuri de software prezintă numeroase riscuri care pot avea consecințe grave asupra companiilor. Software-ul ilegal este, de obicei, alterat pentru a bloca actualizările sau pentru a evita verificările de autenticitate. Această practică duce la o scădere semnificativă a performanței și crește vulnerabilitatea dispozitivelor la amenințări precum viruși, malware, ransomware și atacuri cibernetice, în general. O alternativă legală și la fel de eficientă pentru a economisi bani la achiziționarea de software este cumpărarea de software second-hand oferit de companii (…), care pot oferi suport firmelor și autorităților publice să-și scadă costurile cu peste 70% din prețul de achiziție a unui produs nou. Software-ul pre-deținut funcționează la fel de bine ca cel nou, dar oferă oportunitatea de a-l achiziționa la un preț mult mai accesibil", notează sursa citată.
Experții din domeniu precizează că software-ul second-hand este o copie a unui program de calculator care a fost vândut anterior de către deținătorul drepturilor sale. Proprietarul unei astfel de copii a software-ului (cel care a achiziționat inițial licența) îl poate oferi spre vânzare unei altei persoane care dorește să continue să-l utilizeze.
Datele centralizate arată că gradul de utilizare a software-ului piratat în România este asemănător cu situația din Bulgaria, Bosnia și Herțegovina și Rusia, în regiunea Europei de Est.
În schimb, răspândirea software-ului ilegal nu este atât de pronunțată în alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Cehia (26%), Slovacia (29%), Slovenia (35%) sau Polonia (40%).
Pe de altă parte, cu o pondere de 79%, Armenia înregistrează cea mai ridicată rată de software fără licență din regiune, fiind urmată de Republica Moldova - cu 77% și Belarus (76%).
În ceea ce privește Europa Occidentală, utilizarea medie de software piratat este estimată la aproximativ 20%, conform analizei Forscope. Estimările se bazează, între altele, și pe cele mai recente date disponibile public de la Alianța Software BSA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial