Analiza structurală utilizări-resurse, a rotației structurilor curente și a rentabilității unei companii cotate la bursă
Numărul 31-32, 10-23 aug. 2022 » Expertiza și auditul afacerilor
Rezumat: Metoda ratelor de diagnostic financiar al companiilor vizează un sistem de indicatori de tip raport simplu sau procentual bazat pe factori provenind fie de la nivel de poziție financiară/bilanț, fie de la nivel de performanță financiară/cont de profit și pierdere. Analiza structurală utilizări-resurse presupune un sistem de rate de tip pondere a variate structuri de utilizări sau resurse în totalul patrimonial. Gestiunea/ rotația relevă un sistem de rate ce evaluează dinamica structurilor patrimoniale curente, respectiv stocuri, creanțe comerciale sau datorii de exploatare comerciale. Rentabilitatea se fundamentează pe un sistem de rate ce relevă capacitatea diferitelor structuri patrimoniale sau de rezultat de a genera profit net.
În vederea elaborării prezentului studiu am selectat o companie cotată la Bursa de Valori București, din considerentul transparenței informațiilor, dar și al diversității structurilor patrimoniale și de rezultat, respectiv Turism Felix SA din Băile Felix. Orizontul de timp vizat este de trei exerciții financiare consecutive: 2018 și 2019, în condiții de normalitate, și 2020, marcat de o evoluție aparte din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, vom determina și analiza indicatorii de tip rate la nivel static, pe fiecare exercițiu financiar în parte, dar și dinamic, folosind abaterile absolute (diferențe) cu bază în lanț și abaterile relative (indici) cu bază în lanț. Caracterul de originalitate este susținut de alegerea unei companii din sectorul HoReCa, foarte sensibil la contextul generat de pandemie.
Clasificare JEL: G17, G32, M10, M41
Articolul complet este disponibil în numărul 5/2021 al CECCAR Business Review.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial