Analiză: Suprafața închiriată pentru spații de birouri a crescut cu 65.400 mp, la nivel național, în primele 9 luni
Telex » Știri 11 octombrie 2019
Volumul închirierilor spaţiilor de birouri a ajuns, în primele nouă luni ale anului, la 339.100 mp, cu 65.430 mp mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2018, arată o cercetare realizată de ESOP pe tema datelor centralizate de principalii brokeri din piaţă, informează Agerpres. Din totalul raportat la nivel naţional, cele mai mari tranzacţii s-au înregistrat în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.
Conform raportului, primele trei trimestre din 2019 au fost mai bune pe toate segmentele de piaţă, atât în ceea ce priveşte închirierea de spaţii noi, cât şi prelungirea contractelor de închiriere vechi şi renegocierile. „Piaţa de birouri se menţine pe un trend ascendent, este o perioadă de dezvoltare şi extindere atât pentru companiile multinaţionale, cât şi pentru cele locale. Companiile au fost atrase în special de pre-închirierea de spaţii în proiectele noi, segmentul pre-închirierilor înregistrând o creştere cu 40% în primele trimestre ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: la 96.000 în 2019, faţă de 68.000 mp anul anterior”, afirmă Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting, membru afiliat Corporate Facility Advisors International, o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale.
În intervalul ianuarie - septembrie 2019, s-au tranzacţionat birouri cu o suprafaţă totală de 90.810 mp, suprafaţa medie de închiriere fiind 1.196 mp. Estimările specialiştilor arată că, până la finele acestui an, suprafaţa de birouri ce ar putea fi livrată în Bucureşti va depăşi 350.000 mp, similară cu datele previzionate pentru anul 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice