ANAR: 13 baraje vor beneficia de finanțare prin fonduri alocate din PNRR
Telex » Știri 9 august, 9:07
Un număr de 13 baraje vor beneficia de finanțare prin fonduri alocate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în condițiile în care au fost deja aprobați indicatorii tehnico-economici, urmând să fie semnat contractul de finanțare, informează Administrația Națională "Apele Române" (ANAR), într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituției, relatează Agerpres.
"În urma serviciilor de proiectare contractate am ales cele mai bune soluții pentru modernizarea barajelor: Gilău - Apele Române Someș-Tisa, Leșu - Apele Române Crișuri, Surduc - Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureș- Apele Române Mureș, Frumoasa Apele Române Olt, Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea - Apele Române Argeș-Vedea, Cazanesti, Cucuteni și Solești - Apele Române Prut-Bârlad și Lacul Roșu din județul Harghita", notează sursa citată.
Conform ANAR, până în acest prezent, pentru cele 13 baraje au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, urmând să fie semnat contractul de finanțare.
"Pentru trei baraje, și anume: Budeasa, Leșu și Buftea, în cel mai scurt timp posibil urmează demararea procedurilor de achiziție a serviciilor de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare", precizează instituția.
Administrația Națională "Apele Române" are în administrare: 83 baraje și acumulări din categoriile de importanță A și B (excepțională și deosebită și 339 baraje și acumulări din categoriile de importanță C și D (normală și redusă).
Potrivit sursei citate, după 1990 au fost puse în funcțiune 5 acumulări din categoriile A și B de importanță (patru din ele începute înainte de 1990 și una realizată integral după 1990) și 38 de acumulări permanente și nepermanente din categoriile de importanță C și D (realizate integral după 1990).
"În ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanțare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) în vederea reabilitării și modernizării acestora", susțin reprezentanții ANAR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial