ANAR a anunțat proiectul câștigător pentru amenajarea complexă a plajei din Mamaia
Telex » Știri 21 septembrie 2023
Proiectul câștigător al concursului internațional "Litoral. Mamaia, Constanța" vizează amenajarea plajei din Mamaia ce integrează trei elemente definitorii - turistic, urban și natural, a anunțat, miercuri, Administrația Națională "Apele Române" (ANAR), într-un comunicat citat de Agerpres. "Accesibilitatea va fi prima și principala însușire a noului spațiu. Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care să asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilități. De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, puncte de prim-ajutor și spații de acces facil al echipelor de intervenție (salvamar, ambulanță). Mai mult, noul spațiu va fi adaptat inclusiv pentru utilitățile publice (apă, canalizare și energie electrică), dar și pentru sistemele de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor. Nici componenta de biodiversitate nu va lipsi, fiind create spații verzi care vor funcționa ca niște perdele vegetative armonizate zonei de plajă", a declarat Laszlo Barabas, directorul general adjunct al ANAR, la evenimentul în care s-au anunțat rezultatele competiției.
Potrivit ANAR, acest proiect va face obiectul încredințării serviciilor de proiectare pentru fazele PUZ, SF, PT-DDE și va fi semnat cu Administrația Națională "Apele Române", în calitate de Autoritate Contractantă a concursului, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, administratorul obiectivului.
Astfel, prima etapă prevăzută în contractul de servicii de proiectare constă în predarea conceptului general de amenajare și detaliere a soluției prezentate în cadrul concursului. A doua etapă va fi elaborarea Planului Urbanistic Zonal care va fi supus avizării de către Consiliul Local al Municipiului Constanța. Ulterior avizării Planului Urbanistic Zonal, vor fi întocmite: studiul de fezabilitate, documentația pentru autorizarea executării lucrărilor și proiectul tehnic. Proiectantul va asigura asistență tehnică pe toată durata de implementare a proiectului până la recepția finală a lucrării. Proiectul câștigător integrează, în strategia sa de dezvoltare spațială, trei elemente definitorii: turistic, urban și natural. Vorbim despre simbioza dintre: componentele spațiului construit, activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori și totodată să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității", se arată în comunicat. În cadrul concursului, derulat în perioada 23 iunie - 18 septembrie 2023 (cu perioada de jurizare între 14 și 18 septembrie 2023), au fost depuse 19 proiecte, din România, Elveția, Spania și Norvegia.
Câștigătorul competiției a primit un premiu în valoare de 7.650.780 lei (1.545.612 euro), fără TVA.
Concursul, organizat de Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), s-a realizat în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național