ANAR: Două utilaje amfibii curăță vegetația acvatică de pe râul Dâmbovița
Telex » Știri 8 iulie 2020
Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti, execută zilnic, cu ajutorul unui utilaj amfibiu, lucrări de îndepărtare a excesului de vegetaţie acvatică prezentă pe luciul de apă amenajat al râului Dâmboviţa, respectiv pe cursul orăşenesc al acestuia, încă din primele zile ale verii, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), potrivit Agerpres. Conducerea ANAR a dispus suplimentarea cu încă un utilaj amfibiu, care va sosi de la o altă Administraţie Bazinală de Apă, şi care va începe astăzi, 8 iulie, lucrul efectiv. „Intervenţiile vor continua şi în perioada următoare, în funcţie de condiţiile hidrometeorologice, cât şi de programul de uzinare a acumulărilor din amonte”, se menţionează în comunicat.
Potrivit specialiştilor de la „Apele Române”, în acest an asistăm la un fenomen de explozie a vegetaţiei acvatice care este amplificată de temperaturile neobişnuit de ridicate din perioada actuală. Cele mai afectate sunt zonele cu viteze mici şi adâncimi reduse ale apei, aşa cum este cursul amenajat al râului Dâmboviţa în Bucureşti. „Putem afirma că şi această explozie de vegetaţie acvatică de la nivelul apei este tot o consecinţă a fenomenelor extreme cu care ne confruntăm în ultima perioadă. Schimbările climatice nu modifică doar cauzele şi tipul de producere a unor fenomene hidrometeorologice periculoase, aşa cum sunt inundaţiile, ci influenţează şi modul de comportare a apei, din punct de vedere al ecosistemului său acvatic”, a declarat Ervin Molnar, directorul general al ANAR.
Potrivit ANAR, „în Bucureşti, calitatea apei Dâmboviţei este bună, fiind specifică unui curs de apă amenajat”. „Referitor la poluarea râului Dâmboviţa, aceasta se produce, în aval de Bucureşti, în zona Glina, unde se găseşte punctul de evacuare a staţiei de epurare a apelor uzate. Din cauza tergiversărilor legate de finalizarea staţiei de epurare (…), la această oră, sunt evacuate ape uzate insuficient epurate, ceea ce conduce la o deteriorare majoră a calităţii apei Dâmboviţa până la confluenţa acesteia cu râul Argeş. Pe acest tronson, calitatea apei Dâmboviţa este una proastă şi foarte proastă, iar refacerea ecosistemului său acvatic va dura foarte mulţi ani, chiar şi după finalizarea staţiei de epurare”, se mai spune în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane