ANCOM: Creștere de peste 30% a traficului de internet în prima jumătate a anului
Telex » Știri 10 decembrie 2020
„Evoluții istorice excepționale și multe inversări de tendințe pe fondul crizei sanitare sunt evidențiate de statisticile ANCOM pentru piața de comunicații în primul semestru al anului: cea mai mare creștere semestrială a traficului de internet fix (+33%) din 2015 încoace și totodată, cea mai mică creştere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeași perioadă. Conexiunile rurale de internet fix cresc cu 7%, față de numai 1% în urban. În telefonia mobilă, scăderea istorică a numărului de cartele preplătite (-9%) a fost însoțită de creșterea traficului de voce (+12%), pe seama creşterii duratei apelurilor. Chiar și traficul de telefonie fixă a crescut (+17%), după scăderi continue ani la rândul. Totuşi, veniturile din comunicaţii electronice au scăzut cu 4%”, a declarat vicepreședintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, la evenimentul Gala Digital Transformation 2020.
Raportul ANCOM privind piața telecom în prima jumătate a anului 2020 relevă existenţa 5,5 milioane de conexiuni la internet fix la jumătatea acestui an (+3% evoluție semestrială), dintre care trei sferturi sunt conexiuni de foarte mare viteză (minimum 100Mbps). De asemenea, traficul total de internet fix a crescut puternic în prima jumătate a anului, ca efect al crizei sanitare (+33%), însemnând un trafic mediu lunar de 41 GB per locuitor. Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 66% la nivel național la jumătatea anului, în mediul urban fiind de 76%, iar în mediul rural de 53%. Decalajul dintre urban şi rural se reduce, impulsionat de contextul pandemic, ritmul de creștere a numărului de conexiuni din rural fiind de 7%, mult peste cel din urban (+1%).
În ceea ce priveşte internetul mobil, numărul total de conexiuni a scăzut cu 2%, influenţat de scăderea cu 9% pe segmentul cartelelor preplătite; conexiunile 4G au stagnat la 12 milioane. Traficul total de internet mobil a crescut cu doar 12% în primul semestru al anului 2020, astfel că traficul mediu lunar de internet mobil/locuitor a ajuns la 4,6 GB.
Potrivit datelor ANCOM, numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere semestrială istorică (-9%), în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 1%, astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 3%. Traficul de voce efectuat prin reţelele mobile a crescut cu 12%, impulsionat de creşterea masivă, cu 22%, a duratei medii a apelurilor, în timp ce traficul SMS continuă scăderile abrupte (-25% semestrial), pe fondul intensificării utilizării aplicațiilor de mesagerie instant și rețelelor sociale. Astfel traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 5 ore și 12 minute/lună, respectiv de 31 SMS-uri/lună.
Autorii raportului mai relevă că, deși liniile de acces de telefonie fixă continuă trendul descendent obișnuit (-4%), criza sanitară a inversat ritmul de evoluție a traficului de telefonie fixă: creștere semestrială de 17%, după foarte mulţi ani de scăderi consecutive; traficul mediu lunar per locuitor a fost de doar 9 minute.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național