ANCOM: Peste 1,3 milioane de numere de telefon portate între operatorii de comunicații electronice în 2024
Telex » Știri astăzi, 9:23
În 2024, peste 1,3 milioane de numere de telefon au fost transferate între operatorii de comunicații electronice din România, confirmând importanța portabilității pentru utilizatorii care doresc să își schimbe furnizorul, păstrându-și numărul de telefon. De la lansarea serviciului de portabilitate în România, în octombrie 2008, au fost transferate între rețele peste 12,6 milioane de numere, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Anul trecut au fost portate 1.360.111 numere de telefon, din care 94%, respectiv 1.282.509, au fost numere de telefonie mobilă, iar restul numere fixe. În medie pe lună, în anul 2024 s-au efectuat 113.343 de portări, în luna ianuarie înregistrându-se cele mai multe, aproape 140.000.
Datele statistice prelucrate de ANCOM arată că utilizatorii persoane fizice optează cu precădere pentru portarea numerelor de telefonie mobilă, 88% din numerele de telefonie mobilă portate fiind ale unor persoane fizice, în timp ce din totalul de numere fixe portate în anul 2024, 75% au fost cereri ale unor persoane juridice.
Anul trecut, 36 de furnizori de telefonie fixă și mobilă au participat la procesul de portare a numerelor.
În 2024, ANCOM a înregistrat 746 de petiții privind portarea numerelor de telefon, utilizatorii semnalând în special anularea proceselor de portare, în contextul de reofertare din partea furnizorilor la care intenționau să renunțe, precum și rezilierea contractului aferent numărului de telefon alocat inițial provizoriu.
Utilizatorii pot accesa site-ul www.portabilitate.ro pentru a verifica rețeaua în care funcționează orice număr de telefon din România, inclusiv cele portate. Platforma oferă detalii despre procesul de portare, răspunsuri la întrebările frecvente și soluții pentru eventualele probleme.
Înainte de a iniția o portare, ANCOM sfătuiește utilizatorii să verifice condițiile din contractul cu furnizorul actual. Dacă perioada minimă contractuală nu s-a încheiat, aceștia pot fi obligați să plătească penalități, mai ales dacă au achiziționat un terminal împreună cu serviciile de comunicații.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane