ANCOM propune Planul de acțiuni pentru 2024; consultarea publică este deschisă până la 20 februarie
Telex » Știri 7 februarie, 10:45
Cartografierea disponibilității serviciilor de comunicații electronice, cu interes particular pe segmentul serviciilor poștale, este una dintre inițiativele pe care Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) le-a inclus în Planul de acțiuni pentru anul 2024, document lansat în consultare publică. "Pentru cartografierea disponibilității serviciilor de comunicații electronice, Autoritatea și-a propus să implementeze proiecte precum publicarea listei zonelor fără servicii funcționale de internet în bandă largă la punct fix și studiul privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a rețelelor publice fixe capabile să furnizeze servicii în bandă largă. Cetățenii României au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puțin un serviciu funcțional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix. Pentru asigurarea acestui drept, ANCOM va elabora o decizie pentru stabilirea criteriilor de rezonabilitate pentru furnizarea acestui tip de serviciu având în vedere, după caz, costurile de instalare a serviciului, poziționarea imobilului față de o cale de comunicație terestră, condițiile geografice deosebite, situația locativă a persoanelor fizice sau altele asemenea", se arată într-un comunicat al arbitrului pieței telecom, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, în cursul anului 2024, ANCOM va finaliza strategia de reglementare în comunicații electronice 2026 și va actualiza platforma aisemnal.ro, harta privind acoperirea rețelelor de telefonie mobilă, cu rezultatele campaniei de măsurare a acoperirii cu semnal care urmează a fi desfășurată în 2024.
Alte proiecte planificate în proiectul planului de acțiuni vizează actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice, revizuirea pieței serviciilor de acces local la puncte fixe, revizuirea Deciziei nr. 1023/2008 privind realizarea comunicațiilor către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, precum și stabilirea tarifelor orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere, aceasta din urmă contribuind la continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii.
În același timp, în acest an, împreună cu ANRCETI, autoritatea de profil din Republica Moldova, ANCOM va monitoriza și raporta evoluțiile înregistrate în 2023, ca urmare a aplicării Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și țara vecină, asumat de guvernele celor două state în februarie 2022.
În sectorul serviciilor poștale, instituția are în vedere derularea unei proceduri privind desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal, având în vedere faptul că desemnarea furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale expiră la 31 decembrie 2024. Un alt proiect cu impact asupra sectorului serviciilor poștale vizează elaborarea strategiei de reglementare în domeniul serviciilor poștale 2025.
Proiectul Planului de acțiuni pentru anul 2024 al ANCOM mai cuprinde: realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poștale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie și impactul comerțului electronic asupra pieței serviciilor poștale, a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului, dar și continuarea monitorizării aplicării Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea și verificarea datelor statistice și a informațiilor transmise de către furnizorii de servicii poștale.
Planul de acțiuni al ANCOM pentru anul 2024 poate fi consultat pe pagina de Internet a instituției, iar persoanele interesate pot formula și transmite observații/propuneri până la data de 20 februarie 2024.
ANCOM a lansat și un sondaj de evaluare a satisfacției utilizatorilor finali ai serviciilor de comunicații (servicii de comunicații electronice și servicii poștale) față de activitatea sa, cu scopul de a înțelege mai bine nevoile și așteptările utilizatorilor și de a asigura o informare corespunzătoare cu privire la piața de comunicații. Sondajul de opinie poate fi completat până cel târziu la data de 29 februarie 2024, pe site-ul autorității.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice