ANCOM: Scădere cu peste 40% a numărului de localități fără acoperire cu internet broadband, de la 2.700 la 1.600, în ultimii doi ani
Telex » Știri 16 aprilie 2021
Numărul localităților considerate „zone albe”, fără acoperire cu internet broadband, a scăzut cu peste 40%, până la 1.600, de la aproximativ 2.700, cât se înregistrau în 2019, relevă datele preliminare, prezentate la un eveniment de specialitate, de vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Eduard Lovin, relatează Agerpres. „A scăzut semnificativ numărul localităților care erau considerate «zone albe», cu peste 40%. Dacă la prima consultare, în 2019, identificasem peste 2.700 de localități fără acoperire (cu internet - n. r.), după prima centralizare a informațiilor primite în cadrul consultării derulate recent erau 1.600 de astfel de localități. În schimb, a crescut cu 42% numărul localităților în care utilizatorii au acces la rețele fixe de bandă largă ultra-rapide, adică peste 100 Mbps. Avem o creștere de 6.900, acum doi ani, la aproape 9.800, în prezent. Numărul localităților acoperite cu rețele cu viteze de descărcare de 2, 30, 100 Mbps și peste 100 Mbps a crescut cu 11%, de la aproape 11.000, acum doi ani, la peste 12.000, în prezent”, a punctat oficialul ANCOM.
Potrivit sursei citate, informații definitive cu privire la numărul localităților din România deservite sau nu cu servicii de internet în bandă largă vor fi publicate după validarea și prelucrarea informațiilor primite în cursul consultării publice și coroborarea cu alte date disponibile.
„Suntem relativ la început cu strângerea datelor detaliate privind serviciile de bandă largă și continuăm să verificăm informațiile primite cu cea mai mare responsabilitate. După validarea și prelucrarea informațiilor primite în cursul consultării publice și coroborarea cu alte informații disponibile, vom face publică o nouă versiune a hărții. Astfel, sperăm să avem o situație cât mai exactă a localităților nedeservite din perspectiva obiectivelor naționale și europene de conectivitate pentru anul 2021, ce presupune atingerea unui grad de acoperite universală cu rețele download de mare capacitate, de peste 100 Mbps”, a explicat Eduard Lovin.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial