ANCOM: Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație vor fi stabilite printr-un mecanism bazat pe Indicele Prețurilor de Consum
Telex » Știri 25 octombrie, 9:32
Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație datorate de furnizorii de telefonie vor fi stabilite printr-un mecanism bazat pe Indicele Prețurilor de Consum (IPC), a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). „În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Consultativ, ANCOM a adoptat decizia care revizuiește tarifele de utilizare a resurselor de numerotație datorate de furnizorii de telefonie și a purtat o ultimă rundă de discuții pe marginea proiectului de decizie care stabilește procedura de informare pentru furnizorii de servicii intermediare. Decizia revizuiește tarifele de utilizare a resurselor de numerotație și introduce un mecanism predictibil și transparent de stabilire a acestora bazat pe Indicele Prețului de Consum (IPC) - care ia în calcul evoluțiile prețurilor. De asemenea, clarifică modalitățile de încasare în anumite cazuri a căror nevoie de reglementare a reieșit din practică”, se arată într-un comunicat al ANCOM citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, nivelul tarifelor de utilizare pentru majoritatea categoriilor de numerotație a fost stabilit în anul 2007, situându-se printre cele mai scăzute din Europa, și nu a mai fost modificat până în prezent. Pentru revizuirea tarifelor, Autoritatea a aplicat la tarifele actuale Indicele Prețurilor de Consum (IPC lunar) publicat de Institutul Național de Statistică (INS), aferent perioadei septembrie 2007 - iunie 2024.
„Tarifele revizuite sunt în continuare unele dintre cele mai mici tarife de utilizare a resurselor de numerotație din zona europeană. Spre exemplu, tarife similare sau mai mici sunt stabilite în Cipru, Finlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Republica Slovacă și mai mari în Bulgaria, Croația, Estonia, Franța, Grecia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Spania, Elveția sau Turcia. În plus, în unele țări (de exemplu Cipru, Italia, Țările de Jos, Republica Slovacă, Grecia, Ungaria, Portugalia, Elveția), pe lângă tariful anual de utilizare se plătește și un tarif administrativ care este aplicabil la alocarea resurselor de numerotație. ANCOM nu percepe tarif administrativ la alocarea resurselor de numerotație”, se precizează în comunicat.
ANCOM a anunțat, totodată, că, pentru a oferi predictibilitate, în luna noiembrie a fiecărui an, va stabili și publica tarifele de utilizare a resurselor de numerotație pentru anul următor.
Decizia va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.
Pe de altă parte, prin stabilirea unei proceduri de informare ce trebuie parcursă de furnizorii de servicii intermediare al căror loc de stabilire este în România (ori al căror reprezentant legal este stabilit în România), ANCOM, în calitate de coordonator al serviciilor digitale, urmărește cunoașterea furnizorilor din România, în sensul prevederilor Legii nr. 50/2024.
Procedura de informare se va aplica atât furnizorilor de servicii intermediare existenți la data intrării în vigoare a deciziei, cât și celor care vor oferi, după intrarea în vigoare a deciziei, cel puțin unul dintre următoarele tipuri de servicii intermediare: simplă transmitere, stocare în cache, găzduire sau motoare de căutare online.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională