ANCOM: Viteza medie de download la internet a crescut pe parcursul anului 2017
Numărul 10, 20-26 martie 2018 » Conectarea la era digitală
„În a doua parte a anului 2017, utilizatorii de internet din România au experimentat viteze medii de descărcare în creștere, de 115 Mbps pentru internet fix și 20 Mbps pentru internet mobil, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, actualizate la mijlocul lunii martie pe Netograf.ro”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Astfel, testele efectuate pe Netograf.ro arată că, în semestrul al II-lea din 2017, utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creștere cu 5,5% la nivel național și viteze de download date internet mobil mai mari cu 4,3%, față de semestrul I din 2017. „Tendința de creștere se observă și în ceea ce privește viteza medie de upload pentru serviciile mobile, de la 8,60 Mbps în primul semestru al anului trecut la 9,49 Mbps (+10%) în cel de-al doilea semestru. Viteza medie de upload pentru serviciile fixe rămâne aproximativ constantă la 92,77 Mbps”, se precizează într-un comunicat al ANCOM.
Statisticile au fost generate de Netograf.ro pe baza a peste 273.000 de teste efectuate de utilizatori în anul 2017, care au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor. Dintre acestea, peste 138.000 de teste au fost efectuate pe parcursul celui de-al doilea semestru. Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange.
„Netograf.ro este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipul de ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate semestriall și anual”, subliniază ANCOM.
(Copyright foto: eevl / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național