ANCOM: Viteza medie de transfer date prin internet fix și mobil, în creștere la nivel național
Telex » Știri 14 august 2020
Statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România elaborate de Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pe baza testelor din aplicația Netograf.ro arată că, în anul 2019, românii au experimentat viteze medii de download la nivel național de 148,95 Mbps pentru internetul fix și 24,79 Mbps pentru internetul mobil, în creștere față de anii precedenți.
Astfel, testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf.ro și aplicația Netograf pentru terminale fixe arată că în anul 2019 viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu 10% față de anul 2018, până la 148,95 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a ajuns la 110,73 Mbps, în creștere cu 8% față de anul anterior.
Vitezele medii de download pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de județ în anul 2019 sunt în creștere comparativ cu anii 2018 și 2017, cu variații între 106,38 Mbps (Covasna) și 150,15 Mbps (București). Aceeași tendință de creștere se poate observa și în cazul vitezelor de transfer de date realizate prin conexiunile de internet mobil, unde viteza medie de download variază în anul 2019 între 11,74 Mbps (Gorj) și 36,2 Mbps (Suceava).
„Vitezele de transfer de date atinse de utilizatorii care au efectuat teste prin intermediul Netograf ne arată că, la nivel național, capacitatea rețelelor a crescut semnificativ în 2019 față de anii precedenți. Este în bună măsură rezultatul continuării investițiilor operatorilor atât în implementarea fibrei optice și a echipamentelor de rețea de capacitate sporită, în cazul internetului fix, cât și în implementarea tehnologiilor 4G la nivelul rețelelor radio de acces, în cazul internetului mobil. Am văzut acest lucru, de altfel, și la începutul acestui an, în contextul izolării și al muncii de acasă, când rețelele fixe și mobile au susținut foarte bine creșterile de trafic de aproximativ 25%”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.
Potrivit ANCOM, rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf.ro și aplicația Netograf pentru terminale mobile indică o viteză medie de download de 24,79 Mbps, respectiv o viteză medie de upload de 12,63 Mbps pentru internetul mobil la nivel național pe parcursul anului 2019, ambele în creștere cu aproximativ 8% față de anul 2018.
„Statisticile cuprinse în Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2019 au fost realizate pe baza unui număr de 275.969 teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicații Netograf: web, aplicații pentru terminale fixe și aplicații pentru terminale mobile (Android și iOS). Raportul oferă, pe lângă informațiile privind vitezele de download și upload și informații cu privire la întârzierile și variațiile întârzierilor de transfer a pachetelor de date atât pentru furnizorii de servicii de acces la internet fix, cât și pentru furnizorii de servicii de acces la internet mobil, statistici pe județe privind numărul de teste, vitezele de download și upload medii și întârzierile medii, precum și informații legate de termenele necesare pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenele de remediere a deranjamentelor sau frecvența reclamațiilor utilizatorilor și termenul de soluționare a acestora”, precizează ANCOM.
Reamintim că Netograf este o platformă electronică concepută de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Utilizatorii pot verifica în acest fel dacă serviciul de internet utilizat se ridică la calitatea prevăzută în ofertă și în contractul încheiat. Totodată, aceștia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obținute pe baza testelor realizate de alți utilizatori ai Netograf. În anul 2019, ANCOM a îmbunătățit aplicația web și a completat capabilităţile Netograf cu aplicația desktop pentru terminale fixe și aplicațiile Android și iOS pentru terminale mobile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile