ANCPI a actualizat condițiile de acces la sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară
Telex » Știri 5 mai 2023
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a actualizat condițiile de acces ale partenerilor săi la datele din sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară, a anunțat instituția, într-un comunicat. Noile reglementări au fost aprobate prin Ordinul nr. 950/2023 al directorului general al ANCPI, publicat în Monitorul Oficial nr. 382 din 4 mai 2023. Totodată, actul normativ enumeră categoriile profesionale care au acces la sistemul informatic gestionat de ANCPI.
ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), acordă acces la anumite date din sistemul informatic notarilor publici, executorilor judecătorești, experților judiciari, persoanelor fizice și juridice autorizate să efectueze lucrări de cadastru, geodezie și cartografie, autorităților publice centrale și locale, autorităților administrative autonome, instituțiilor publice, instanțelor judecătorești, avocaților și practicienilor în insolvență.
Accesul la seturile de date și serviciile online oferite de ANCPI va fi acordat în baza unei solicitări scrise, formulată de reprezentantului legal al autorității/instituției/instanței judecătorești/asociației profesionale din care face parte utilizatorul, conform prevederilor Ordinului nr. 950/2023.
ANCPI va transmite avizele solicitate de partenerii săi în cel mult cinci zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Avizele vor fi emise de către comisia desemnată prin Ordin al directorului general din care fac parte angajați ai Direcției Juridice, Direcției de Publicitate Imobiliară și ai Direcției de Cadastru și Geodezie. Ulterior, documentele vor fi înaintate către Direcția Informatică, pentru configurarea conturilor de utilizator și comunicarea acestora către solicitanți.
Cererile pentru accesul la informațiile din sistemul integrat de cadastru și carte funciară pot fi transmise la adresa de e-mail accesdate@ancpi.ro. Ulterior, vor fi depuse în original la sediul ANCPI sau trimise prin poștă/curierat, cu excepția cererilor însoțite de documentele prevăzute în ordin, semnate cu semnătură electronică bazată pe certificat calificat.
Potrivit noilor reglementări, solicitările vor fi însoțite de:
a) cererea scrisă a reprezentantului legal al autorității/instituției/instanței judecătorești/asociației profesionale din care face parte utilizatorul, cu menționarea activității reglementate de legislația în vigoare în cadrul căreia vor fi utilizate datele și informațiile solicitate și cu precizarea scopului pentru care este solicitat accesul;
b) lista persoanelor desemnate pentru care urmează să fie acordate drepturile de acces la sistemul informatic, care va cuprinde datele de contact ale acestora (nume, prenume, CNP, calitatea/funcția deținută, adresa de domiciliu, adresa de poștă electronică (e-mail), număr de telefon);
c) angajamentul de confidențialitate și de respectare a condițiilor, completat și semnat de către fiecare persoană desemnată;
d) acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, completat și semnat de către fiecare persoană desemnată;
e) dovada deținerii semnăturii electronice bazată pe certificat calificat de către persoanele pentru care urmează să fie acordate drepturile de acces.
Cererea de acces poate fi și individuală în cazul experților judiciari și persoanelor autorizate să realizeze lucrări de cadastru, geodezie, cartografie și fotogrammetrie, cu respectarea noilor reglementări.
Ordinul nr. 950/2023 al ANCPI a intrat în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial al României. Începând cu aceeași dată, a fost abrogat Ordinul directorului general al ANCPI nr. 813/2022 privind aprobarea condițiilor de acces la datele și informațiile din sistemul informatic de cadastru și carte funciară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane