ANCPI: Numărul extraselor de carte funciară eliberate online s-a triplat în 2018
Telex » Știri 17 ianuarie 2019
Aproximativ 500.000 de extrase de carte funciară au fost eliberate, în 2018, pe platforma epay.ancpi.ro, a anunţat astăzi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Numărul documentelor eliberate online, anul trecut, a fost de peste trei ori mai mare față de cel înregistrat în 2017 (125.434 de extrase de carte funciară). Documentele, care sunt acceptate în prezent de 18 instituții bancare și nebancare, pot fi obținute în doar câteva minute.
Extrasul de carte funciară pentru informare eliberat online de platforma epay.ancpi.ro costă 20 de lei. Pe site-ul ANCPI este publicată și lista instituțiilor care acceptă extrasul de carte funciară eliberat online.
Tot anul trecut, ANCPI a modificat legislația pentru a permite contractarea lucrărilor de înregistrare sistematică în zonele de deal, șes sau munte, prin majorarea sumei decontată de ANCPI pentru aceste lucrări, proporțional cu gradul de dificultate a terenurilor (conform OUGnr 31/2018 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996), aceasta fiind cuprinsă între 60 și 132 de lei.
„Totodată, ANCPI a accesat fonduri europene prin Proiectul major Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România, inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014-20. Proiectul, al cărui beneficiar este ANCPI, finanțează lucrări de înregistrare sistematică, în 660 de UAT-uri din mediul rural. Astfel, în 2018, au fost începute procedurile de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică în 194 UAT-uri din cele 660 selectate. În cursul anului trecut nivelul de absorbție a fost de peste 87 de milioane de lei, cu peste 74% mai mult față de suma prevăzută pentru rambursare”, precizează ANCPI, într-un comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice