ANCPI va iniția, în martie, o consultare în vederea „stabilirii unui preț corect, apropiat de cel al pieței, pentru realizarea cadastrului”
Telex » Știri 27 februarie 2020
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat la Cluj-Napoca, o întâlnire de lucru, la care au participat prefecţi, subprefecţi, primari şi directori ai oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) din 9 judeţe (Cluj, Alba, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu-Mare, Bihor şi Sălaj). Reuniunea a avut ca scop informarea reprezentanţilor autorităţilor locale cu privire la etapele realizării cadastrului prin fonduri europene şi discutarea principalelor probleme care apar în cadrul procesului de înregistrare sistematică a proprietăţilor.
ANCPI anunţă că va iniţia, în luna martie, o consultare de piaţă pentru stabilirea unui preţ corect, apropiat de cel al pieţei, pentru realizarea cadastrului, astfel încât persoanele fizice şi juridice autorizate să execute astfel de lucrări să participe la licitaţiile din perioada următoare, care vizează înregistrarea sistematică a imobilelor cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR). Totodată, ANCPI a făcut demersurile necesare pentru simplificarea procedurilor prevăzute de legislaţia în vigoare. De asemenea, în luna aprilie, ANCPI va iniţia două proceduri de atribuire pentru înregistrarea sistematică a imobilelor din 246 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT).
„Pentru accesarea fondurilor europene destinate realizării cadastrului în toate cele 660 de comune incluse în Proiectul major, este necesară o mai bună colaborare între toţi factorii implicaţi. Primarii ştiu cel mai bine cum stau lucrurile la ei în comună. De aceea, vă rugăm să pregătiţi documentele pe care le deţineţi şi care ne pot ajuta la identificarea proprietarilor şi înregistrarea imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară. În cadrul acestui proces, cea mai complicată este partea juridică, de corelare a documentelor existente cu amplasarea pe teren a imobilelor”, a afirmat Laurenţiu Alexandru Blaga, preşedinte-director general al ANCPI, citat într-un comunicat al instituţiei.
Pe de altă parte, primarii prezenţi la întâlnire au precizat că principalele probleme cu care se confruntă în cadrul acestui proces sunt lipsa actelor de proprietate autentificate de către notari şi neimplicarea cetăţenilor, în condiţiile în care foarte mulţi sunt plecaţi în străinătate. Astfel, în zona rurală, în foarte multe cazuri, singurele dovezi ale vânzării unor imobile sunt chitanţele de mână, care, de multe ori, datează de zeci de ani. Reprezentanţii ANCPI au prezentat soluţiile legale aplicabile în aceste situaţii şi le-au comunicat primarilor prezenţi la întâlnire că specialiştii din OCPI şi ANCPI îi vor sprijini pe toată durata derulării lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de comune, până în anul 2023.
Proiectul completează obiectivul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 - cofinanţare de la bugetul de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice