Andrea Enria (BCE): Criza creează oportunități pentru fuziuni și achiziții în sistemul bancar european
Telex » Știri 24 iunie 2020
Criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) creează un context favorabil pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) în rândul băncilor din zona euro, atât în privinţa tranzacţiilor interne, cât şi a celor transfrontaliere, în urma reducerii marjelor de profit, a afirmat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters, citată de Agerpres. „Aceasta este singura cale, deoarece starea de urgenţă sanitară a redus marjele de profit. Dar BCE este pregătită să lanseze o consultare publică privind modul în care vor fi evaluate fuziunile”, a declarat Enria pentru publicaţia italiană Il Sole 24 Ore.
„Putem juca un rol, dar va trebui să analizăm ce poate fi făcut în domeniul legislativ şi de către alte autorităţi, în special în cadrul fuziunilor transfrontaliere”, a explicat oficialul, referindu-se la obstacolele autorităţilor de reglementare în domeniul gestionării capitalului.
„Pentru a avea o imagine mai clară a impactului crizei asupra bilanţurilor băncilor, efectuăm analize ale vulnerabilităţii, rezultatele urmând să fie publicate luna viitoare”, a explicat oficialul BCE. Acesta a apreciat că în contextul recesiunii, o înrăutăţire a situaţiei creditelor neperformante în rândul băncilor europene „este inevitabilă”, deşi în acest moment este dificil de evaluat în ce măsură sunt afectaţi creditorii.
În martie, Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie. „Este o măsură temporară care va fi eliminată de îndată ce vom avea mai multă claritate”, a dat asigurări Enria.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale