Andreea Tudorie (Inspecția Muncii): Prin noul REGES, salariații vor putea verifica online datele transmise de angajatori
Telex » Știri 29 septembrie 2021
Angajații vor putea verifica online datele transmise de angajatori cu privire la contractul lor de muncă, după ce va fi implementat viitorul Registru General de Evidență a Salariaților (REGES) online, proiect aprobat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat Andreea Tudorie, director în cadrul Inspecției Muncii, într-o dezbatere despre digitalizare, relatează Agerpres. „Un avantaj foarte important pentru salariat este acela că va avea posibilitatea ca singur să își verifice activitatea pe care angajatorul la care lucrează sau angajatorii la care a lucrat, dacă aceștia i-au declarat corect datele în Registrul General de Evidență a Salariaților. Acest lucru se va face tot online: pe baza unui credențial și a unei parole care vor fi eliberate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, salariatul va putea să-și verifice personal activitatea. La această dată se întâmplă următorul fenomen: vin la inspectorat cu buletinul, le verificăm activitățile și de multe ori vedem că de fapt angajatorul nu le-a transmis datele din contractul individual de muncă în Registrul General de Evidență a Salariaților”, a afirmat Andreea Tudorie.
Aceasta a explicat că noul REGES va permite angajatorilor să completeze datele privind angajații direct online, fără să mai fie nevoiți să dedice un calculator special pentru acest registru.
„Există o digitalizare legată de Registrul General de Evidență a Salariaților, registru care în 2006 a fost implementat ca un instrument de lucru al inspectorului de muncă, în care angajatorii introduc date, iar inspectorii de muncă verifică valabilitatea acestora pe teren. Din 2006 avem acest Registru General de Evidență a Salariaților, care a suferit modificări prin realizarea unor versiuni care au ajuns la această dată la versiunea 608 și trebuie să vă spun că prin PNRR noi avem aprobat unul din proiectele pe care Inspecția Muncii le va implementa, Registrul General de Evidență a Salariaților online, noul REGES. Acest lucru va aduce avantaje din punctul de vedere al angajatorului, dar și din punctul de vedere al angajatului. Angajatorul va avea posibilitatea să completeze Registrul General de Evidență a Salariaților online, fără a mai fi nevoiți să fie dedicat la sediul social al angajatorului un calculator pentru acest registru. El va putea completa acest registru inclusiv dacă alege să lucreze în regim de telemuncă, de acasă”, a menționat Andreea Tudorie.
Potrivit acesteia, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) poate verifica direct în timpul controalelor realizate în trafic dacă șoferii vehiculelor de transport au contract de muncă valid și transmis în REGES.
„Dezvoltăm parteneriate cu instituții ale statului și am interconectat bazele de date - vorbesc de Ministerul Muncii și de alte instituții ale statului cu care inclusiv Inspecția Muncii are încheiate protocoale de colaborare pentru accesul direct la datele din Registrul General de Evidență a Salariaților. Vorbesc de instituții gen ANAF, Casa Națională de Pensii, ANOFM, ANPIS, Direcția pentru persoane cu handicap... Săptămâna trecută am semnat protocol de colaborare cu ISCTR, deci cei care fac controale și opresc transportatorii au acces direct să verifice dacă șoferul respectiv oprit în trafic are sau nu are contract individual de muncă și transmis în Registrul General de Evidență a Salariaților. La fel, cei de la investiții rurale, AFIR, avem protocol de colaborare cu dânșii pentru acces direct în Registrul General de Evidență a Salariaților. Deci datele privind toți salariații angajați cu contract individual de muncă (...) sunt puse la dispoziția instituțiilor, care au dreptul legal de a interoga bazele de date, pe baza protocoalelor pe care instituția noastră le are încheiate”, a adăugat Andreea Tudorie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile