Andrei Manea (RPIA): Cadrul legal ne permite să dezvoltăm proiecte fotovoltaice într-un ritm foarte bun, comparativ cu alte țări europene
Telex » Știri 17 mai, 9:12
Cadrul legal ne permite să dezvoltăm proiecte fotovoltaice într-un ritm foarte bun, în aproximativ un an sau un an și jumătate, în funcție de dimensiune, de conectare la rețea, comparativ cu alte state din vestul Europei, unde "vorbim de mult mai mulți ani", a declarat, la un eveniment de specialitate, Andrei Manea, director executiv al asociației "Romanian Photovoltaic Industry Association" (RPIA), citat de Agerpres. El a fost întrebat cum percep investitorii volatilitatea pieței de energie regenerabilă din România.
"Predictibilitatea cadrului legistativ în general, în România, reprezintă una dintre temele importante de discuție. Nu știu dacă este problema principală, este o problemă, însă n-aș vrea doar să găsim probleme când ne întâlnim. Din punctul meu de vedere, România rămâne o țară foarte, foarte atractivă pentru investitori. În primul rând, cadrul legal ne permite să dezvoltăm proiecte fotovoltaice într-un ritm foarte bun comparativ cu ce se întâmplă în restul Europei, mai ales de la schimbarea cadrului legislativ, când nu avem nevoie de plan urbanistic zonal - și atunci putem să dezvoltăm aceste parcuri fotovoltaice mult mai rapid, în aproximativ un an, un an și jumătate, depinde de dimensiune, depinde de conectare la rețea, comparativ cu alte state din vestul Europei, unde vorbim de mult mai mulți ani. Deci, România rămâne o piață foarte atractivă. Ne uităm ce se întâmplă pe partea de prosumeri. Ne uităm că la fotovoltaic, comparativ cu eolian, avem instalări de capacități semnificative. Avem sute de megawați construiți sau în construcție. Anul acesta eu cred că ne apropiem de un gigawatt de noi capacități instalate, cumulat cu anul trecut. Deci avem și părți foarte bune. Peste acestea, într-adevăr, mai trebuie puse alte cărămizi, astfel încât lucrurile să fie stabile pe termen lung, să facem acel "large employment" ca să ne atingem țintele și să rămânem un pol de furnizare de energie electrică în zonă", a menționat Andrei Manea, la evenimentul "Romanian Solar Summit 2024".
Totodată, el a subliniat că în prezent există o "efervescență în piața energie regenerabilă" și este "foarte bine că se întâmplă", însă acest lucru este important să se întâmple pe termen mediu și lung.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice