Andrus Ansip: Am reușit să ajungem la un acord pe patru dosare importante în comunicații, în primele luni de Președinție română la Consiliul UE
Numărul 8, 5-11 martie 2019 » Conectarea la era digitală
Președinția română la Consiliul Uniunii Europene a reușit să ajungă în primele două luni la un acord pentru patru dosare foarte importante, și anume Directiva legată de informațiile din sectorul public, Platformele de afaceri, Programul privind Europa Digitală și Directiva privind drepturile de autor, a declarat, la finalul Reuniunii informale a miniștrilor în domeniul comunicațiilor (TTE) de la Palatul Parlamentului, vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european în domeniul digital, Andrus Ansip, citat de Agerpres.
„În primele două luni de Președinție română la Consiliul UE am reușit să ajungem la un acord pentru patru dosare foarte importante. Am ajuns la un acord cu privire la Directiva legată de informațiile din sectorul public, Platformele de afaceri, Programul privind Europa Digitală și Directiva privind drepturile de autor. Aceasta din urmă este foarte importantă și din perspectiva inteligenței artificiale. Directiva privind drepturile de autor va reprezenta un instrument foarte important pentru oamenii noștri de știință și pentru antreprenori în activitatea lor legată de inteligența artificială. Nu putem să concurăm cu restul lumii dacă oamenii noștri de știință nu pot folosi instrumente precum Text și Data Mining. Europa are un rol de lider la nivel global, dar această poziție se bazează în special pe Regatul Unit, unde aceste instrumente de Text și Data Mining sunt la dispoziția oamenilor de știință. Din păcate, în marea majoritate a statelor membre, oamenii de știință și antreprenorii nu pot face pe deplin uz de aceste instrumente”, a spus Andrus Ansip.
Oficialul european a menționat, totodată, că investițiile pe segmentul de inteligență artificială trebuie să crească la nivelul Uniunii Europene pentru a aspira la poziția de lider la nivel mondial. „Nu putem decât să visăm la poziția de lideri în domeniul inteligenței artificiale, atâta vreme cât nu dispunem de aceste instrumente extrem de importante. Până la urmă, inteligența artificială va rămâne doar un vis dacă nu punem la dispoziție aceste instrumente și eu sper că vom primi și sprijinul Parlamentului European pentru această Directivă foarte importantă. Am investit în Europa în inteligența artificială aproximativ 4 miliarde de dolari, dar Statele Unite investesc aproximativ 23 de miliarde de dolari. Sperăm ca în 2020 să putem crește aceste investiții, iar acest lucru înseamnă că toate statele membre trebuie să aibă planurile lor naționale în acest sens și să ofere finanțare pentru a putea atinge obiectivele stabilite în planurile naționale respective”, a afirmat comisarul european în domeniul digital.
La reuniunea informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor (TTE) au participat miniștrii telecomunicațiilor din statele UE. Principalele subiecte de discuție au fost axate pe inteligența artificială și pe Strategia Pieței Unice Digitale – post 2020.
Strategia actuală privind piața unică digitală (Strategia DSM) a fost prezentată de Comisia Europeană pe data de 6 mai 2015. Scopul acestui document este de a reduce barierele și de a oferi mai multe oportunități de a face afaceri în întreaga UE într-un mod legal, sigur și accesibil, crearea unei piețe unice digitale funcționale și a condițiilor adecvate care permit statelor membre, întreprinderilor și cetățenilor să inoveze și să profite de digitalizare.
În același timp, inteligența artificială a fost propusă ca temă de discuție în cadrul reuniunii, având o importanță politică, strategică și economică pentru Europa, deoarece poate genera beneficii majore, cum ar fi: tratarea bolilor, reducerea ratelor de deces în accidentele rutiere, combaterea schimbărilor climatice, minimizarea impactului agriculturii asupra mediului, creșterea siguranței Europei, capacitate etc.
Reuniunile informale ale miniștrilor constituie o practică uzuală a fiecărei președinții la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecții comune și un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european și internațional.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice