Angajatorii au găsit mai repede oamenii potriviți pentru firmele lor în ultimul an
Numărul 12, 30 mar. - 5 apr. 2022 » Analize și sinteze
Timpul mediu de acoperire a locurilor de muncă disponibile pe OLX a scăzut semnificativ în ultimul an, iar angajatorii au găsit mult mai repede oamenii potriviți pentru a-și completa organigramele, în aproape toate domeniile de activitate, potrivit unei analize a platformei online, citată de Agerpres. Joburile din categoria „Bone – Menajere” au înregistrat cel mai mic timp până la identificarea candidaților potriviți dintre toate anunțurile de angajare publicate pe OLX, în ultimele 12 luni, fiecare loc de muncă fiind ocupat, în medie, în 16 zile. Pe locul al doilea se regăsesc ofertele angajatorilor din domeniul „Internship - Muncă temporară – sezonieră”, cu un timp de acoperire de 21,5 zile, la egalitate cu joburile din categoria „Marketing - PR – Media”.
Un timp bun în ceea ce privește identificarea candidaților potriviți l-au înregistrat și categoriile „Alte locuri de muncă”, cu o medie de 22,5 zile, „Educație – Trening”, cu o medie de 24 de zile, precum și domeniul „Evenimente și divertisment” - 24 zile.
În mai puțin de 25 de zile au fost ocupate și joburile publicate de angajatori în categoriile „Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități”, unde un anunț a fost acoperit în 24,6 zile, „IT – Telecomunicații”, cu o medie de 24,9 zile și „Agricultura – Zootehnie” - 24,9 zile.
„Conform datelor pe care le deținem, piața muncii din România a dat semne clare de revenire în 2021 și în primele două luni ale 2022, acest lucru datorându-se, în primul rând, volumelor mari de locuri de muncă scoase pe piață de angajatori, volume care s-au apropiat de nivelurile de dinainte de pandemie. Ne așteptăm ca segmentele blue collar și grey collar să fie într-o creștere constantă pe parcursul acestui an, cu noi moduri de adaptare la cerințele actuale. Așadar, continuăm să investim în optimizarea categoriei OLX - Locuri de muncă, sprijinind candidații aflați în căutarea unui loc de muncă, dar și angajatorii implicați într-un proces de recrutare eficientă”, susține Erol Abdulamit, Product Manager OLX Locuri de muncă.
La polul opus, pe platforma OLX, în topul categoriilor în care au fost identificați într-un timp mai mare candidații potriviți, se află domeniul „Casieri - Lucrători comerciali”, unde angajatorii au căutat în medie timp de 37 de zile.
Un timp mare de acoperire s-a înregistrat și în domeniul „Confecții – Croitori”, unde joburile au fost acoperite în peste 35 de zile, iar în categoriile „Pază și protecție” și „Call center - Suport clienți”, timpul mediu a fost de 34,8 zile.
Cu dificultate au fost identificați și candidații la categoriile „Lucrători producție - depozit – logistică”, unde timpul mediu de căutare a fost de 32,5 zile, „Personal hotelier – restaurant”, cu o medie de 32 de zile, precum și pentru joburile din categoriile „Agenți - consultanți vânzări” și „Muncă în străinătate” - 31 zile. Nici pentru joburile din categoriile „Șoferi - Servicii auto – Curierat” și „Ingineri - Meseriași – Constructori” nu s-au găsit cu ușurință candidații potriviți, astfel că timpul mediu de acoperire a fost de 28 de zile.
În medie, un anunț de angajare publicat pe OLX în intervalul ianuarie 2021 - februarie 2022 a fost acoperit în aproximativ 27 de zile, însă au fost și luni în care identificarea candidatului potrivit a durat mai puțin. Astfel că, în ultimele 12 luni, cel mai scurt timp mediu de acoperire a joburilor disponibile s-a înregistrat în luna februarie 2022, când candidații au fost recrutați în 20 de zile. Cel mai scurt timp a fost obținut de categoria „Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități”, respectiv 11 zile.
Lucrurile s-au mișcat repede și în luna ianuarie 2022, când timpul mediu de acoperire a unui job a fost de 22 de zile, iar categoria „Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități” a înregistrat un timp-record de 5 zile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane