ANOFM a atestat până la finele lunii martie 2.917 întreprinderi sociale
Telex » Știri 22 mai, 9:08
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a acordat până la finele lunii martie 2024 un număr de 2.917 atestate ca întreprindere socială (ÎS) și 225 de certificate de întreprindere socială de inserție (ÎSI)/marcă socială, a anunțat instituția. Potrivit unui comunicat al ANOFM, citat de Agerpres, la 31 martie, 2.257 de atestate din cele eliberate erau valabile, în vreme ce numărul mărcilor eliberate și valabile era de 117. ANOFM marchează luna mai, desemnată ca luna a promovării economiei sociale, prin organizarea de evenimente și acțiuni de conștientizare a importanței dezvoltării economiei sociale. Această inițiativă anuală oferă cadrul propice pentru a spori informarea publicului larg și a susține entitățile economiei sociale prin seminarii, ateliere și evenimente dedicate.
"Promovarea economiei sociale este esențială pentru a asigura o dezvoltare economică echitabilă și durabilă. Aceasta nu doar că oferă oportunități de angajare, dar contribuie și la coeziunea socială și la reducerea disparităților economice. Evenimentele vin să promoveze procesul de atestare și certificare ca entități de economie socială, dar și să faciliteze dialogul la nivel local pentru identificarea celor mai bune măsuri care ar putea fi puse în practică astfel încât acest domeniu să se dezvolte", a declarat președintele ANOFM, Florin Cotoșman.
ANOFM colaborează cu partenerii din sectorul public și privat pentru a promova integrarea socială și economică, în conformitate cu Legea nr. 219/2015 privind economia socială, act normativ reglementează măsurile de promovare și de sprijinire a economiei sociale, precum și condițiile de atestare de către autoritățile publice, a întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție.
"Economia socială are ca obiective consolidarea coeziunii economice și sociale, ocuparea forței de muncă și dezvoltarea serviciilor sociale. Pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil", se menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție beneficiază de gratuitate pentru emiterea atestatului sau/și a mărcii sociale, precum și înregistrarea în Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale (RUEIS). RUEIS este publicat lunar, în forma actualizată, pe pagina de internet a ANOFM.
Serviciile de atestare și de certificare sunt oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv Agenția Municipală București.
Compartimentele de economie socială din cadrul agențiilor teritoriale informează și acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare/certificare a întreprinderilor sociale/ întreprinderilor sociale de inserție, precum și pentru desfășurarea activității acestora în raport cu drepturile și obligațiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserție.
Procesul de atestare și certificare a debutat în anul 2016. La evenimentele organizate în această lună agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă vor avea ca parteneri de dialog reprezentanți ai mass-media, membri ai patronatelor și sindicatelor, ONG-uri, precum și cu reprezentanți ai Consiliilor Județene, ai Prefecturilor, ai DGASPC- urilor, ai Inspectoratelor școlare și ai Inspectoratelor teritoriale de muncă.
De asemenea, în cadrul Bursei generale a locurilor de muncă din 17 mai 2023, au fost organizate standuri cu scopul promovării conceptului de economie socială, precum și pentru identificarea de soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitățile locale în demersul acestora de oferire de servicii sociale și de ocupare care să răspundă nevoilor membrilor comunității.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial