ANOFM: Baza de calcul pentru indemnizația de șomaj și pentru alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă se majorează de la 1 martie
Telex » Știri 1 martie 2022
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) reamintește că, potrivit prevederilor Legii nr. 225 din 26 iulie 2021, pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS). „În acest sens, indemnizația de șomaj și celelalte drepturi stabilite prin Legea nr.76/2002, cu excepția celor prevăzute la art.72-75 și 80, care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) vor crește de la 1 martie 2022, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 5,1%”, precizează ANOFM, într-un comunicat.
Astfel, după cum am mai informat (aici), ca urmare a aplicării noii valori a Indicatorului Social de Referință (ISR) baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va fi majorată de la 375 de lei la 394 de lei, prima de inserție, acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni va crește de la 1.500 la 1.576 de lei, subvenția acordată angajatorilor de inserție pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, crește de la maximum 2.000 lei la maximum 2.102 lei, iar subvenția acordată angajatorilor pentru stimularea încadrării elevilor și studenților pe perioada vacanțelor se mărește de la 250 la 262 lei.
Această majorare se aplică de la 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial