ANOFM: Modernizarea și reformarea prin digitalizare, priorități pentru anul 2023
Telex » Știri 23 decembrie 2022
Modernizarea și reformarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) prin digitalizare, adaptarea serviciilor oferite beneficiarilor Serviciului Public de Ocupare (SPO) la cerințele concrete ale pieței muncii, precum și facilitarea accesului acestora la informație sunt prioritățile instituției pentru viitorul an, a anunțat agenția. Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, în cursul acestei săptămâni s-a desfășurat ultima ședință a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă aferentă anului 2022.
"Sunt încântat că, alături de echipa ANOFM, au fost atinse toate obiectivele asumate pentru acest an. Au fost încheiate capitole importante din proiectele cu finanțare europeană aflate în implementare, au fost semnate noi proiecte în valoare de peste 55 de milioane de euro, ce asigură subvenționarea locurilor de muncă pentru șomerii care fac parte din categorii vulnerabile cu acces dificil pe piața muncii, reprezentând un sprijin valoros acordat mediului de afaceri din România. Subliniez că Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj pentru anul 2023 este deja aprobat, drept urmare măsurile active pentru stimularea ocupării forței de muncă aplicate de ANOFM vor putea fi accesate de către clienții SPO încă din primele zile ale anului vitor", a precizat președintele ANOFM, Florin Cotoșman.
Conform sursei citate, trei dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare instituțională a Serviciului Public de Ocupare (SPO), finanțate din Fondul Social European, respectiv Relația SPO cu angajatorii - eSPOR, Managementul de caz - Proces de incluziune pe piața muncii, ReCONECT - Adaptare la schimbare - Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației, vor fi finalizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în anul 2023.
"Aceste proiecte reprezintă condiționalități favorizante pentru viitorul Cadru Financiar Multianual 2021 - 2027 al Uniunii Europene. Prin realizarea obiectivelor propuse în aceste proiecte, ANOFM va adapta serviciile oferite angajatorilor în funcție de nevoile acestora și va moderniza structurile SPO, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor ce provin din grupuri vulnerabile oferindu-le servicii personalizate", se menționează în comunicat.
De asemenea, se va dezvolta un mecanism care să asigure evaluarea și monitorizarea politicilor publice privind măsurile active și de formare profesională, precum și de anticipare a necesităților de competențe menite să garanteze o ofertă de forță de muncă în strânsă corelare cu cererea.
La finele anului 2022, au fost realizați pași importanți pentru obținerea rezultatelor asumate la semnarea contractelor de finanțare. Astfel, în proiectul "Managementul de caz" implementarea este realizată în proporție de 90%.
În proiectul "ReCONECT" a fost finalizată procedura de achiziție. Proiectul are ca obiectiv atât dezvoltarea și implementarea unui sistem unic, respectiv mecanismul de monitorizare, cât și evaluarea inserției absolvenților programelor de educație și formare profesională, a nevoii de calificare și a politicilor publice privind măsurile active și formarea profesională.
În proiectul "Relația SPO cu angajatorii - eSPOR" este în derulare procedura de achiziție ce vizează realizarea platformei unice care să integreze toate serviciile dedicate clienților SPO (PULS).
Obiectivele proiectelor sunt complementare cu cele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) și urmează a fi dezvoltate cu finanțare din Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO).
În calitate de actor principal pe piața muncii, ANOFM a valorificat oportunitățile oferite de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 - 2020 și a accesat peste un miliard de euro din Fondul Social European (FSE) pentru susținerea clienților (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori) și creșterea calității serviciilor dedicate acestora.
ANOFM a contractat un număr de 21 de proiecte finanțate din Fondul Social European, pentru care au fost depuse cereri de rambursare ce reprezintă 76% din valoarea fondurilor contractate. Numărul total al persoanelor incluse în grupurile țintă ale proiectelor, pentru care s-au oferit măsuri active pentru creșterea șanselor de ocupare, este de peste 500.000.
În prezent, mai sunt în implementare 10 proiecte cu finanțare europeană ce vor fi finalizate în cursul anului 2023, din care 3 sunt cele care vizează modernizarea ANOFM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial