ANPC a amendat cu aproape 750.000 de lei importatori și comercianți de ulei de măsline
Telex » Știri 5 decembrie 2024
Importatori și comercianți de ulei de măsline au fost amendați cu suma de 748.000 de lei pentru o serie de deficiențe descoperite în timpul unor controale tematice derulate, la nivel național, în a doua parte a lunii octombrie, informează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), citată de Agerpres. Astfel, în perioada 14 - 31 octombrie 2024, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au controlat 619 operatori economici, iar la 276 dintre aceștia s-a constatat nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa 17.000 litri ulei de măsline, din care peste 5.000 litri prezentau deficiențe.
„Cu același prilej, au fost prelevate 5 probe de ulei de măsline, din cantitatea verificată. Ca urmare a analizelor de laborator, a rezultat neîncadrarea a 3 dintre acestea în prevederile legale europene, din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice, aciditate, extincția specifică, conținutul de ceară, compoziția acizilor grași și compoziția de steroli”, menționează ANPC.
În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat 165 de amenzi contravenționale, în valoare de 748.000 de lei, 115 avertismente, oprirea temporară de la comercializare a circa 4.500 litri ulei de măsline până la remedierea neconformităților constatate, precum și oprirea definitivă și scoaterea de la comercializare a aproximativ 240 litri de ulei de măsline, în cuantum de peste 10.000 lei.
Cele mai importante deficiențe înregistrate au fost: comercializarea uleiului de măsline în ambalaje deformate/deteriorate; comercializarea produselor cu data durabilității minimale depășită; absența, de pe etichetă, a unora dintre informațiile obligatorii, care să permită consumatorilor alegerea sortimentului dorit; nerespectarea condițiilor de păstrare; inscripționarea incorectă a informațiilor privind categoria de calitate a uleiurilor de măsline; lipsa înscrierii, pe etichetă, elementelor de identificare-caracterizare și a denumirii, adresei producătorului și/sau a distribuitorului ori netraducerea acestora în limba română; lipsa înscrierii sau înscrierea eronată a declarației nutriționale, pe etichetă; informarea incorectă/incompletă a consumatorilor la locul de comercializare.
În același timp, a fost constatată lipsa înscrierii țării de origine a produsului, alături de nerespectarea regimului promoțiilor, lipsa afișării prețurilor sau afișarea acestora în locuri greu vizibile și lizibile, dar și neafișarea prețurilor pe unitatea de măsură.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial