ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin care reglementează comercializarea de măști, în România
Telex » Știri 27 noiembrie 2020
Se propune ca pentru măştile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecţie să se utilizeze denumirea „acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piața națională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii, proiectul a fost elaborat ca urmare a rezultatelor parțiale centralizate în urma verificărilor efectuate de comisarii ANPC pe piața de măști din România, care atestă faptul că mai mult de jumătate dintre aceste produse prezintă diverse neconformități, cantitatea ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăți, care au și fost retrase de pe piață.
Proiectul prevede, între altele, că pentru măştile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecţie se va utiliza denumirea „acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”. În acelaşi câmp vizual cu denumirea se va înscrie sintagma „Acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE (măști chirurgicale) și nici nu este echipament individual de protecţie în înțelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 (dispozitive de protecție respiratorie)”. De asemenea, pentru acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate, care nu sunt dispozitive medicale, nu trebuie să existe nicio mențiune în instrucțiuni sau în descrierea produsului referitoare la protecție împotriva particulelor și/sau agenților infecțioși și nici sintagma „echipament individual de protecție”.
„ANPC derulează, încă de la începutul stării de urgență, o campanie națională de control având ca tematică piața de măști, iar aceste verificări vor continua până la sfarșitul stării de alertă, cunoscută fiind importanța acestor produse pentru toți consumatorii români, aflați în plină perioadă marcată de pandemia de Covid-19”, precizează ANPC.
Cei interesaţi pot transmite, în perioada 2-11 decembrie 2020, observaţiile și propunerile referitoare la proiectul propus spre consultare de ANPC, pe adresa instituţiei din Bulevardul Aviatorilor nr. 72, cod 011865, sector 1, Bucureşti sau la adresa de e-mail: cabinet@anpc.ro.
Noul proiect de Ordin poate fi consultat aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale