MyWIZ - Business în cloud
ANPC: Amenzi de peste 570.000 de lei în unitățile de comercializare a produselor de patiserie, într-o singură zi

ANPC: Amenzi de peste 570.000 de lei în unitățile de comercializare a produselor de patiserie, într-o singură zi

Telex » Știri 15 aprilie 2022  

Inspectorii pentru Protecția Consumatorilor au amendat cu peste 570.000 de lei mai multe unități în care se comercializau produse de patiserie, în urma unor controale care au avut loc joi, 14 aprilie, a anunțat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), potrivit Agerpres. Astfel, la nivelul întregii țări, a început joi verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patiserie (cozonaci, pască, prăjituri etc). Potrivit sursei citate, au fost întreprinse 90 de acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei.

Acestor măsuri li s-au adăugat 4 măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, și o propunere de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.

Printre cele mai importante nereguli găsite de inspectorii pentru Protecția Consumatorilor se află: comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă și a unor produse cu data durabilității minimale depășită, folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat și utilizarea unor cântare neverificate metrologic.

De asemenea, comercianții au fost sancționați pentru comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare și a unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaje deteriorate, dar și pentru depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse și în recipiente improprii (creme în găleți de plastic, refolosite). Aceștia utilizau spații de depozitare neigienizate și foloseau vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate.

Inspectorii au mai sancționat comercianții pentru lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă, deficiențe ale modului de etichetare a cozonacilor, respectiv nu erau menționate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului, comercializarea unor produse cu stare termică schimbată, nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine, existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi) și lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzare.

Acțiunile de control vor continua și în zilele următoare.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.