ANPC: Detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor, amânată până la data de 15 martie 2023
Telex » Știri 6 decembrie 2022
Detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor a fost amânată până la data de 15 martie 2023, în urma consultărilor cu reprezentanții din HoReCa, a anunțat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). "În urma consultărilor realizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu structurile asociative și patronatele din HoReCa, cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Președintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituției a decis amânarea acestuia pentru data de 15 martie 2023. Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locații de alimentație publică, precum și adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate", se arată într-un comunicat al ANPC, citat de Agerpres. Potrivit reprezentanților instituției, decizia de amânare a termenului de afișare a acestor informații în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecțiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenție și rigurozitate.
Totodată, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialiști ANPC și reprezentanți ai structurilor asociative din HoReCa.
Potrivit sursei citate, acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informații din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ să fie realizate "într-un mod unitar, profesionist și clar", până la termenul stabilit.
ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, ținând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică.
"În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul", mai susțin reprezentanții ANPC.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național