MyWIZ - Business în cloud
ANPC propune spre consultare un proiect de ordin privind comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie vrac

ANPC propune spre consultare un proiect de ordin privind comercializarea pâinii și a produselor de panificație vrac

Telex » Știri 26 august 2020  

Conform proiectului, se va interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin „autoservire”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat pe site-ul instituţiei, pentru consultare, un Proiect de Ordin privind comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie vrac referitor la obligaţia profesioniștilor de a asigura informaţiile privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate. „Considerăm că, prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună protecţie a sănătăţii si vieţii consumatorilor din România, precum şi informarea acestora cu privire la substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă în cazul pâinii şi a produselor de panificaţie comercializate în vrac, informaţii menite a proteja consumatorii care suferă de diferite alergii”, menţionează reprezentanţii ANPC.

Astfel, potrivit proiectului, „pentru pâinea şi produsele de panificație care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecție sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligația de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator”. Se va interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin „autoservire”, de către fiecare consumator.

La comercializarea în vrac a pâinii și a produselor de panificație, operatorii economici vor fi obligați să afișeze în structurile de vânzare următoarele elemente: denumirea sub care se vinde produsul; denumirea furnizorului; cantitatea netă/bucată; prețul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; componentele cu efecte alergene: după denumirea fiecarui produs alimentar care are în compozitie substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 se va înscrie „conţine: ...” urmat de numele substanţei sau al produsului care poate cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.