ANPC va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare
Telex » Știri 26 iunie 2023
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică, a transmis, printr-o postare pe Facebook, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, citat de Agerpres. Directorul ANPC a făcut referire la unități fast-food, restaurante de tip autoservire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării.
"Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice ale alimentelor, respectiv, ale mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limită de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate)", a scris Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.
De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea produselor alimentare (respectarea condițiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).
Totodată, el a menționat câteva sfaturi cu privire la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate (caniculă).
"Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială și, astfel, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", a scris Paul Anghel.
Totodată, el recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termenul de valabilitate).
"Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.). Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați o atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse", a mai scris directorul ANPC.
De asemenea, el recomandă cumpărătorilor să verifice dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de client (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat).
"Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acțiune (prin menționare pe etichetă). Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate", a mai scris Paul Anghel.
Totodată, directorul general al ANPC atrage atenția asupra faptului că legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor, în spații deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național