ANRE a retras licențe de producere a energiei electrice și termice pentru grupuri energetice cu o putere instalată de 875 MW
Telex » Știri 22 noiembrie 2019
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a retras licenţe pentru producerea de energie electrică şi termică pentru grupuri energetice cu o putere totală instalată de 875 MW, a anunţat instituţia, informează Agerpres. „Comitetul de reglementare al ANRE, întrunit în data de 20.11.2019, a luat în discuţie şi a aprobat modificarea Licenţei nr. 558 pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, acordate societăţii Electrocentrale Bucureşti SA, în sensul excluderii din Condiţiile specifice asociate acestei licenţe a grupurilor energetice din cadrul Centralei Electrice şi Termice (CET) Bucureşti Sud, Centralei Electrice şi Termice (CET) Bucureşti Vest şi Centralei Electrice şi Termice (CET) Progresu, având o putere electrică totală instalată de 650 MW, dar şi modificarea Licenţei nr. 106 pentru producerea de energie electrică, precum şi a Licenţei nr. 107 pentru producerea de energie termică, acordate Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, în sensul excluderii din Condiţiile specifice asociate acestei licenţe a unor grupuri energetice din cadrul CET Halânga, având o putere electrică totală instalată de 225 MW”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.
ANRE precizează că va continua analiza capacităţilor de producere a energiei electrice şi publică, în mod regulat, pe pagina proprie de internet, rapoarte detaliate privind situaţia actualizată a puterilor instalate.
Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, anunţa recent că va ridica licenţele de producţie a energiei electrice pentru încă 1.100 de MW, întrucât este vorba despre centrale care nu mai există, ci doar figurează în statisticile oficiale. „Elcen are peste 650 MW care nu se mai regăsesc fizic în piaţă. Ei trebuie să iasă din evidenţe. Acum, avem în statistici 21.000 MW, săptămâna viitoare mai ridicăm licenţele pentru cei 650 MW ai Elcen şi pentru alţi 450 MW. Deci, vom coborî sub 20.000”, a spus Chiriţă la data de 15 noiembrie, într-o conferinţă de profil. El a precizat că acest proces va continua, iar următorii producători cărora li se vor ridica licenţele vor fi Electrocentrale Borzeşti şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), care sunt în faliment.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice