ANRE intenționează să impună furnizorilor mari să livreze gaze în regim de ultimă instanță
Telex » Știri 18 noiembrie 2021
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) intenționează să modifice legislația, astfel încât marii furnizori să fie obligați să livreze gaze consumatorilor în regim de ultimă instanță, pentru a nu exista niciun pericol în alimentarea cu gaze, a afirmat Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul ANRE, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, în ultimele două săptămâni, 31.000 de consumatori de gaze au trecut în regim de ultimă instanță, după ce furnizorii lor au renunțat să le mai furnizeze gaze. Spre comparație, este de zece ori mai mult decât pe tot parcursul anului trecut.
„În acest context, am pus în dezbatere publică un document care modifică regulile privind furnizarea de ultimă instanță și am impus o serie de condiții, practic am mărit numărul furnizorilor de ultimă instanță de la trei la cinci, iar cei cinci să aibă o cotă de piață de minimum 70%, menținerea prețului timp de un an, nemodificarea prețului timp de trei luni și alte condiții. Până acum, participarea la piața de ultimă instanță a furnizorilor a fost pe bază de voluntariat, dar în aceste condiții vom folosi impunerea”, a spus Claudiu Dumbrăveanu, în cadrul unui eveniment de specialitate.
El a explicat că ANRE are dreptul de a impune obligații de serviciu public, atât prin directivele europene, cât și prin lege, pentru a nu fi periclitată alimentarea consumatorilor.
Întrebat dacă ia în calcul eventuale procese pe care le vor intenta furnizorii la adresa autorității de reglementare, întrucât, inițial, participarea la această piață a fost voluntară și acum devine obligatorie, Dumbrăveanu a răspuns: „Nu au motiv să ne dea în judecată, pentru că noi avem dreptul să facem asta, noi suntem relaxați din acest punct de vedere. Nu le îngrădim costurile, veniturile, nu impunem niciun fel de limită de preț”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial