ANRE va ridica în această săptămână licențele unor centrale de producere a energiei de 1.100 de MW
Telex » Știri 18 noiembrie 2019
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va ridica licenţele de producţie a energiei electrice pentru încă 1.100 de MW în această săptămână, întrucât este vorba despre centrale care nu mai există, ci doar figurează în statisticile oficiale, a declarat, la un eveniment de profil, preşedintele instituţiei, Dumitru Chiriţă, citat de Agerpres. „Elcen are peste 650 MW care nu se mai regăsesc fizic în piaţă. Ei trebuie să iasă din evidenţe. Acum, avem în statistici 21.000 MW, mai ridicăm licenţele pentru cei 650 MW ai Elcen şi pentru alţi 450 MW. Deci, vom coborî sub 20.000”, a spus Chiriţă. El a precizat că acest proces va continua, iar următorii producători cărora li se vor ridica licenţele vor fi Electrocentrale Borzeşti şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), care sunt în faliment.
„Este un semnal pentru investitori, avem nevoie de investiţii”, a subliniat Chiriţă.
Reamintim că, în luna august, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, declara că acele grupuri care nu mai sunt funcţionale îşi vor pierde licenţa, pentru a nu mai apărea în statisticile oficiale privind capacitatea energetică instalată a ţării. „România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalţi 8.000 MW sunt, în mare măsură, megawaţi care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme”, a spus, atunci, şeful ANRE.
Potrivit acestuia, deja fuseseră identificate capacităţi de 3.800 de MW care îşi vor pierde licenţa în acest an. De atunci, autoritatea a retras deja licenţele a cinci centrale cu putere totală de 1.067 MW.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile