Ansamblul și detaliul
Numărul 33-34, 25 aug.-7 sept.2020 » La început a fost cuvântul...
În conjunctura actuală s-au înmulțit, firesc, în mass-media, analizele referitoare la criza medicală și cea economică. Relevanța acestora ar avea, însă, numai de câștigat dacă ar respecta, în toate cazurile, rigorile gramaticale și logice. De pildă, a fost deficitară – sub ambele aspecte – următoarea formulare dintr-o emisiune de televiziune: „Avem, cu toții, interesul ca bugetul statului și economia națională să se redreseze cât mai repede”. Dezideratul este perfect valabil, dar, oare, avem de-a face, pe de o parte, cu „bugetul statului” și, pe de altă parte, cu „economia națională”? Mai ales prin alocările pentru investiții publice „bugetul statului” nu este, oare, parte organică a „economiei naționale”?
În aceeași categorie de erori se înscrie o frază dintr-un editorial apărut într-o publicație săptămânală: „Nu vom cantona în detalii deoarece contează ansamblul, însă trebuie ca unele amănunte să fie amintite”. Care ar fi deosebirea dintre „detalii” și „amănunte”? Și apoi, „ansamblul” din ce este alcătuit?
Respectarea raportului dintre parte și întreg își relevă importanța și din următorul „exemplu” oferit de o emisiune radiofonică: „PIB, ca instrument de măsură și valoare adăugată din ramurile economiei, ne arată că...”. Oare din ce este alcătuit PIB? Nu din „valoarea adăugată” a totalității „ramurilor economiei”? De asemenea, nu este vorba despre un „instrument de măsură”, ci despre unul de... „măsurare”. Așa că, dacă dorim să conferim „valoare adăugată” comunicării, se cuvine să micșorăm numărul erorilor de exprimare. Este tot un raport dintre parte și întreg. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile