ANSVSA a aplicat amenzi de peste 2,4 milioane lei pe perioada vacanței școlare și a sezonului turistic

ANSVSA a aplicat amenzi de peste 2,4 milioane lei pe perioada vacanței școlare și a sezonului turistic

Telex » Știri 9 septembrie, 9:10  

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a efectuat acțiuni de control pe perioada vacanței școlare și a sezonului turistic de vară, iar pentru abaterile de la legislația în vigoare au fost aplicate 252 de amenzi contravenționale în valoare totală de peste 2,42 milioane de lei, a anunțat ANSVSA, citată de Agerpres. Instituția a făcut publice rezultatele controalelor oficiale efectuate, în perioada 25 iunie și 30 august 2024, în școli, grădinițe, creșe, tabere școlare, pensiuni, hoteluri, restaurante, cantine, catering, în sezonul estival.

Astfel, au fost verificate 3.375 de unități dintre care: 873 de școli, grădinițe și creșe, 142 de tabere școlare, 884 de pensiuni și hoteluri, 589 de restaurante, 259 de cantine și unități tip catering, 177 de fast-fooduri, 28 de laboratoare cofetărie-patiserie, 423 de unități înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor (magazine alimentare, puncte gastronomice locale, rulote mobile, pizzerii).

Au fost emise șapte ordonanțe de suspendare temporară a activității și o ordonanță de interzicere a activității. De asemenea, s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pe o cantitate de 717 kg de produse alimentare, care a fost neutralizată, notează sursa citată.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de neconformități, dintre care: nerespectarea cerințelor generale de igienă; desfășurarea activității în spații neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor; nerespectarea condițiilor de depozitare; încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor; nerespectarea programării frecvenței de recoltare a probelor în cadrul programului de autocontrol sau lipsa programului de autocontrol; neasigurarea menținerii timp de 48 de ore a probelor alimentare în unitățile de alimentație publică, conform normelor de siguranță a alimentelor; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare (produse fără date de identificare).

Conform ANSVSA, la baza acestor acțiuni de control a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor, în contextul unei afluențe mari de turiști ce duce la o creștere a rulajului de marfă pentru unitățile din industria alimentară din zonele de agrement, tabere școlare, creșe, grădinițe, localitățile de interes turistic, în special la cele care prepară și furnizează alimente pentru persoanele aflate în aceste zone, ceea ce reprezintă un potențial risc pentru sănătatea umană. ANSVSA precizează că supraveghează în permanență operatorii din industria alimentară, prin derularea activităților specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătății publice și, implicit, la desfășurarea unui turism sigur.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.