Cum să compensați pierderile salariale după noile schimbări fiscale cu tichele de masă Edenred
ANSVSA: Amenzi de 548.200 de lei în urma controalelor din ianuarie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

ANSVSA: Amenzi de 548.200 de lei în urma controalelor din ianuarie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

Telex » Știri astăzi, 9:44  

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat în prima lună a acestui an 4.833 de controale în unități din industria agroalimentară, în urma cărora au aplicat 44 de avertismente și 69 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 548.200 de lei. Conform unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres, controalele au vizat operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.

„În perioada respectivă, Direcțiile județene, precum și cea a Municipiului București, au realizat 4.833 de controale în unități din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 44 de avertismente și 69 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 548.200 de lei”, se menționează în comunicat.

Aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale: respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare; întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare; condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite; cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor; implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.

„Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor”, subliniază reprezentanții ANSVSA.

Principalele nereguli identificate au fost: neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate); probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare); nerespectarea cerințelor HACCP; întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție; lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.

În cadrul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.