ANSVSA: Amenzi de 548.200 de lei în urma controalelor din ianuarie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală
Telex » Știri
12 februarie, 9:44
Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat în prima lună a acestui an 4.833 de controale în unități din industria agroalimentară, în urma cărora au aplicat 44 de avertismente și 69 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 548.200 de lei. Conform unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres, controalele au vizat operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.
„În perioada respectivă, Direcțiile județene, precum și cea a Municipiului București, au realizat 4.833 de controale în unități din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 44 de avertismente și 69 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 548.200 de lei”, se menționează în comunicat.
Aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale: respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare; întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare; condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite; cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor; implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.
„Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor”, subliniază reprezentanții ANSVSA.
Principalele nereguli identificate au fost: neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate); probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare); nerespectarea cerințelor HACCP; întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție; lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.
În cadrul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale