MyWIZ - Business în cloud
ANSVSA: Consumatorii trebuie să acorde atenție modului de păstrare și preparare a alimentelor și locurilor de unde le cumpără, în sezonul cald

ANSVSA: Consumatorii trebuie să acorde atenție modului de păstrare și preparare a alimentelor și locurilor de unde le cumpără, în sezonul cald

Telex » Știri 12 iunie, 9:00  

Riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției toxiinfecțiilor alimentare crește în sezonul cald, astfel încât consumatorii trebuie să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate, recomandă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

"Astfel, consumatorilor li se recomandă: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă; cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de refrigerare de preferință între 0 grade C +4 grade C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade C; să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; să păstreze alimentele gătite trebuie în recipiente acoperite; produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior; să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma", se arată într-un comunicat al ANSVSA, citat de Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, fiecare Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor se va asigura că agenții economici vor respecta mai multe reguli, printre care evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare.

Totodată, inspectorii sanitari veterinari vor verifica modul în care sunt depozitate și transportate produsele de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și, în mod special, produsele perisabile (carne preparată și carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte).

Transportul produselor alimentare va fi interzis în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific, aceeași măsură urmând să fie aplicată și în cazul comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.