MyWIZ, secretul contabililor de succes
ANSVSA: Controale în pieţe, abatoare şi magazine alimentare, până la 7 ianuarie 2020

ANSVSA: Controale în piețe, abatoare și magazine alimentare, până la 7 ianuarie 2020

Telex » Știri 25 noiembrie 2019  

Inspectorii sanitari-veterinari încep la sfârşitul acestei luni controale specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA), informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de Agerpres. Controalele se vor derula începând din 28 noiembrie 2019 şi până la 7 ianuarie 2020. „Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc sau care conţin carne de porc”, spun reprezentanţii Autorităţii.

În acest sens, la nivelul DSVSA judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, vor fi constituite echipe care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti, vor efectua controale oficiale privind verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, dar şi a modului de respectare a cerinţelor legislaţie aplicabile comerţului cu porcine, carne de porc şi produse din carne de porc şi a măsurilor privind restricţionarea mişcărilor de porci, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile legale pentru transportul animalelor, cărnii şi produselor din carne.

Nu în ultimul rând, inspectorii sanitari-veterinari vor controla respectarea normelor în vigoare privind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum şi a peştelui şi produselor din peşte.

„Obiectivele vizate în cadrul acestor acţiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.). Pieţele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancţiona comercializarea produselor în alte condiţii decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Autoritatea anunţă că este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar-veterinar.

Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenţie deosebită va fi acordată verificării condiţiilor sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale, respectiv târgurile de Crăciun.

La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va verifica respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, dar şi cerinţele de igienă şi de trasabilitate a produselor alimentare.

ANSVSA va asigura servicii permanente, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, atât la nivel judeţean cât şi în municipiul Bucureşti, în perioadele 28 noiembrie - 24 decembrie şi 27 decembrie 2019 - 7 ianuarie 2020. La sediile DSVSA judeţene şi ale circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, vor fi afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.