ANSVSA: Controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală; amenzi de peste 1,28 milioane de lei
Telex » Știri 13 decembrie, 9:29
Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat amenzi de peste 1,28 milioane de lei în luna noiembrie, în urma unor controale efectuate în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală. Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum și cea a Municipiului București, au realizat 10.725 de controale în unități din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 125 de avertismente și 160 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.281.200 de lei.
Controalele au vizat operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare. Acestea s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară.
Conform sursei citate, aceste acțiuni fac parte din programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2024 și au avut ca obiect: respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare; întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare; condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite; cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor; implementarea corectă a procedurilor HACCP (HACCP reprezintă un sistem care se utilizează în industria alimentară, pentru a verifica și a îmbunătăți nivelul de siguranță, n.r.) și a programelor de autocontrol.
„Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor”, a precizat ANSVSA.
Principalele nereguli identificate au fost: neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate); probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare); nerespectarea cerințelor HACCP; întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție; lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.
În cadrul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile din programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial