ANSVSA: Recomandări privind achiziționarea și manipularea alimentelor de origine animală în perioada Sărbătorilor de iarnă
Telex » Știri ieri, 9:51
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada Sărbătorilor de iarnă, pentru a preveni orice risc de contaminare. Potrivit unui comunicat al ANSVSA, citat de Agerpres, după cumpărarea alimentelor de origine animală, acestea trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, respectând instrucțiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare.
În ceea ce privește sacrificarea porcului în gospodărie, reprezentanții ANSVSA recomandă ca această operațiune să fie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.
„Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, avertizează specialiștii Autorității.
Potrivit sursei citate, carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei și 90 de lei plus TVA.
Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei.
De asemenea, ANSVSA recomandă consumatorilor care fac cumpărături în piețe și târguri să verifice existența vitrinelor frigorifice și integritatea ambalajelor, să se asigure că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informații despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate. Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosință și să aibă etichete cu date despre producător și sortiment.
Pentru achizițiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție condițiile de livrare, transport și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii dețin autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, respectând toate normele de siguranță.
ANSVSA precizează că medicii veterinari din cadrul DSVSA județene și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetățenii. Informațiile privind programul și contactele vor fi afișate pe site-urile autorităților sanitare.
Pentru sesizări și informații suplimentare, cetățenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787.
Nu în ultimul rând, ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc