Antreprenoriatul feminin reprezintă o treime din mediul de afaceri autohton. În cazul fimelor de expertiză contabilă și contabilitate, 85% din totalul administratorilor sunt femei
Numărul 12, 30 mar. - 5 apr. 2022 » Breviar statistic
La finele lunii ianuarie, femeile aveau o pondere de 34% în totalul administratorilor firmelor active la nivel național, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului. Cele mai multe femei administrator sunt în Galați, care depășește cu trei procente media națională, fiind urmat în acest top de județele Tulcea și Dolj. Numărul femeilor acționari sau asociați în firmele din România era, la finele lunii ianuarie 2022, de 573.581, acestea reprezentând 36,81% în totalul acționarilor sau asociaților, conform statisticilor ONRC. „România a progresat mult din perspectiva echilibrării balanței de gen și acest lucru este vizibil. De mai bine de un deceniu, prezența femeilor antreprenor reprezintă, ca pondere, peste o treime din mediul de afaceri din România. Pentru a crește și pentru a deveni cât mai competitivă, economia noastră trebuie să mobilizeze întregul său talent antreprenorial, fără deosebiri de gen, de vârstă sau de profesie”, a punctat inclusiv președintele României, Klaus Iohannis, la începutul lunii martie 2022, cu prilejul unui eveniment de business dedicat antreprenoriatului feminin.
În cazul firmelor autorizate să desfășoare servicii de expertiză contabilă, aproximativ 85% din totalul administratorilor sunt femei: 10.614 societăți de expertiză contabilă activează la nivelul întregii țări, iar 8.977 dintre acestea au femei în funcția de administrator. La capitolul firme de contabilitate autorizate să desfășoare astfel de servicii, procentul administratorilor femei este de aproape 90%. Și când vine vorba de experți contabili liber-profesioniști predomină doamnele și domnișoarele, în proporție de 51%.
Alege o profesie Fit for Future! Alege să devii un profesionist contabil!
Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I sprijină dezvoltarea profesională a studenților și facilitează accesul acestora la piața muncii. Respectarea egalității de șanse între femei și bărbați, eliminarea tuturor formelor de discriminare în domeniul muncii și educației, creșterea gradului de conștientizare privind aceste subiecte de interes public sunt parte din strategia de implementare a proiectului. Mai mult, proiectul oferă oportunitatea studenților de a face practică într-un domeniu în care, după cum arată statisticile prezentate mai sus, asigură șanse egale la o carieră de succes în care doar competențele CONTează.
Informații suplimentare despre proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I sunt disponibile pe site-ul dedicat, www.acces-p1.ceccar.ro.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice