Anuarul Statistic 2021, diagnoza obligatorie pentru fundamentarea deciziilor la toate nivelurile
Numărul 8, 2-8 mar. 2022 » Eveniment
Din numeroase unghiuri de vedere, apariția, în aceste zile, a Anuarului Statistic al României, ediția 2021, reprezintă un autentic eveniment. Din perspectiva activităților pe care le desfășoară și, prin prisma interesului personal privind propria viață cotidiană, profesioniștii contabili au așteptat cu interes apariția acestui important document statistic oficial, întrucât, cum bine se știe, fără o diagnoză corectă și cât mai cuprinzătoare, deciziile la toate nivelurile sunt lipsite de un fundament solid, relevant.
Cum, de asemenea, este bine cunoscut, datele incluse în fiecare Anuar sunt rezultanta unui proces laborios de colectare, centralizare, sintetizare și prezentare, conform unor standarde practicate în toate țările membre ale Eurostat și ale unor organisme de anvergură planetară. În ceea ce privește Anuarul recent apărut, este de semnalat că majoritatea informațiilor vizează anul 2020. Sub acest aspect, nu avem de-a face cu nicio surpriză. Ceea ce, însă, particularizează respectiva ediție este referința directă, cuprinzătoare la stările de fapt din primul an cu care noi, cu toții, ne-am confruntat cu multiplele crize provocate de pandemia COVID-19.
Este adevărat, în ultimii doi ani, s-au publicat multe date statistice privind impactul considerabil al acestor crize asupra tuturor, dar ceea ce oferă Anuarul privește posibilitatea de a avea o imagine de ansamblu, integrală, asupra a ceea ce a însemnat, pe toate planurile, anul 2020. În acest fel, se îmbogățește nu numai cunoașterea datelor realității, ci se dobândesc argumente imbatabile prin care se destramă tot felul de percepții, de reprezentări eronate.
Este imposibil de prezentat și de comentat cel puțin datele care privesc indicatorii macroeconomici principali, pe baza raportărilor elaborate de profesioniștii contabili. Nu întâmplător, acești indicatori sunt cunoscuți și sub numele de componente ale contabilității naționale.
Sunt incluse 18 conturi, de la cel de producție până la cel de patrimoniu, astfel încât toate procesele și fenomenele economico-sociale la nivel național ni se înfățișează în dinamica lor, puternic determinată de starea de crize multiple în care s-a aflat și se mai află țara noastră.
Un aspect important îl constituie credibilitatea a ceea ce s-a înscris în Anuar; din acest unghi de vedere, metodologia aplicată reprezintă o garanție dintre cele mai solide. Sursele principale sunt asigurate de aplicarea Programului Statistic Național Anual care cuprinde informații, responsabilități, resurse și termene de realizare cu privire la cercetări, lucrări de sinteză, studii, analize, publicații. În bună măsură, această metodologie este asemănătoare celei utilizate de profesioniștii contabili și, de aceea, nu mai insistăm asupra acestui aspect. În schimb, prezintă un interes deosebit faptul că seriile de date sunt structurate în 23 de capitole referitoare la principalele informații cu privire la organizarea administrativ-teritorială, populație, economie, statistica internațională, informații care permit evaluarea comparativă a nivelului de dezvoltare și a locului ocupat de România în context internațional. În fiecare capitol din Anuar sunt precizate sursele de date, sfera de cuprindere și modul de determinare a indicatorilor statistici.
Dat fiind interesul față de acest document, precizăm că Anuarul Statistic al României, Ediția 2021, poate fi descărcat gratuit de pe site-ul oficial al INS. În format pe hârtie, Anuarul se tipărește exclusiv pe bază de comandă, prin completarea formularului disponibil pe site.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane