Anul trecut, valoarea producției ramurii agricole a scăzut cu 15,4%
Numărul 27-28, 28 iul. - 10 aug. 2021 » Breviar statistic
În anul 2020, valoarea producției ramurii agricole a scăzut cu 15,4% comparativ cu anul precedent, potrivit datelor semidefinitive publicate de Institutul Națoional de Statistică (INS). Producția vegetală s-a diminuat cu 21,5%, iar producția animală și serviciile agricole cu câte 1,2%.
În anul 2020, structura valorii producției ramurii agricole a prezentat modificări semnificative în comparație cu anul precedent. Ponderea producției vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 puncte procentuale (pp) în scădere față de anul anterior, producția animală de 32,9%, cu 4,9 pp în creștere față de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,2%.
Structura valorii producției vegetale în anul 2020, pe principalele grupe de culturi, prezintă următoarele diferențe față de anul precedent:
▪ creșteri ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: legume, inclusiv pepeni (+4,2 pp), fructe și struguri (+3,6 pp), plante de nutreț (+1,2 pp) și la cartofi (+1,0 pp);
▪ scăderi ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: cereale (-7,6 pp), alte grupe de produse (-1,6 pp) și plante uleioase (-0,8 pp).
Structura valorii producției animale în anul 2020, pe principalele specii și grupe de produse, prezintă următoarele diferențe față de anul precedent:
▪ creșteri ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: ovine și caprine (+0,7 pp), produse obținute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,6 pp), bovine (+0,4 pp) și alte grupe de produse (+0,2 pp);
▪ scăderi ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: păsări (-1,4 pp) și porcine (-0,5 pp).
INS precizează că producția ramurii agricole este determinată conform metodologiei Eurostat privind „Conturile Economice pentru Agricultură” și cuprinde: valoarea tuturor producțiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producției de vin obținută în unitățile agricole care nu dispun de instalații industriale de vinificație) și valoarea serviciilor agricole efectuate de unitățile specializate. Această producție nu cuprinde: valoarea consumului de sămânță din producție proprie pentru culturile la care însămânțările se fac toamna, valoarea strugurilor utilizați în producția de vin a unităților agricole care nu dispun de instalații industriale de vinificație, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat și pierderile la producători după recoltare. În plus, producția ramurii agricole cuprinde valoarea activităților secundare neagricole neseparabile și este diminuată cu valoarea laptelui transformat în derivate (produse obținute din prelucrarea laptelui) în aceeași fermă. Activitățile secundare neagricole neseparabile sunt activități legate direct de producția agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (ex.: producerea brânzeturilor în ferma zootehnică).
Producția ramurii agricole este exprimată în prețuri de bază (prețurile la producător la care se adaugă subvențiile pe produs și se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice