APIA a finalizat plata rentei viagere agricole aferente anului 2020
Telex » Știri 10 decembrie 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat campania de plată a sumelor cuvenite cu titlul de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, în valoare totală de 44,63 milioane lei, pentru un număr de 35.201 beneficiari, conform unui comunicat citat de Agerpres. În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate în contul agenției din diverse motive obiective, Agenția poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data limită anuală de plată (30 noiembrie al fiecăruia an), subliniază reprezentanții instituției.
Conform art. 10 alin (2) din Ordinul MADR nr. 1271/2005 cu modificările și completările ulterioare, în cazul decesului rentierului, moștenitorii vor încasa renta cuvenită rentierului, pe baza următoarelor acte doveditoare: cerere a moștenitorului pentru plata datorată până la data decesului rentierului agricol; certificatul de deces al rentierului (copie și original); carnetul de rentier în original; copie BI/CI al moștenitorului/a celui care face cererea pentru plata ultimei rente aferente rentierului decedat (copie și original); certificat de calitate de moștenitor /certificat de legatar/certificatul de moștenitor (copie și original). În cazul în care sunt mai mulți moștenitori se depune și o împuternicire/declarație notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea și încasarea rentei viagere agricole (copie și original).
Sumele plătite către beneficiari și returnate în contul APIA de către bănci/Poșta Română sunt postate pe site-ul APIA. Pentru aceste cazuri, beneficiarii/moștenitorii de drept ai rentierilor decedați, în funcție de motivul returnării sumei, vor clarifica cauza returnării sumei cu Centrul județean al APIA sau al Municipiului București unde s-a vizat carnetul de rentier.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice