APIA acordă 2,58 milioane de lei crescătorilor de animale; 200.611 de cereri pentru sprijinirea sectorului cerealelor și al semințelor
Telex » Știri 30 octombrie 2023
Crescătorii de animale vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de peste 2,58 milioane lei, în urma solicitărilor aferente serviciilor prestate în luna august a anului 2023, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres, suma autorizată la plată se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.
În același timp, APIA precizează că, la data de 26 octombrie, s-a încheiat perioada de depunere a cererilor de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase.
Potențialii beneficiari au depus la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică de plată aferentă anului 2022 un număr de 200.611 solicitări, cu o valoare totală de 275,4 milioane lei.
Reprezentanții instituției subliniază că plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.
Sprijinul sub formă de grant reprezintă o valoare aferentă unei cantități unitare de 78 litri/hectar de motorină, iar în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea menționată. Cuantumul este de 2 lei/litru de motorină pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, floarea-soarelui sau rapiță.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național